Huizenprijzen Den Haag iets gestegen: gemiddelde koopprijs nu zo'n 415.000 euro

© Den Haag FM
DEN HAAG - Ondanks de meestal rustige zomermaanden op de huizenmarkt zijn de prijzen in Den Haag opnieuw iets gestegen. De gemiddelde prijs voor een koophuis was afgelopen kwartaal 415.267 euro, dat is een stijging van 1,1 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Toen was de gemiddelde verkoopprijs 407.442 euro. In vergelijking met vorig jaar zomer zijn de huizenprijzen 7,4 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.
In de afgelopen maanden zijn in Den Haag 7 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar het zijn 4,7 procent minder verkopen dan in het voorjaar van dit jaar. Het duurt nu ongeveer 41 dagen voordat een huis verkocht wordt, vorig jaar was dag nog 31 dagen. Nog steeds wordt 36,3 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht.
Ook landelijk zijn de huizenprijzen weer iets gestegen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was in het derde kwartaal 422.000 euro, een stijging van 1,7 procent ten opzicht van het kwartaal daarvoor. Voor starters is de woningmarkt nog steeds lastig, want er werden minder woningen te koop gezet. 'De krapte op de koopwoningmarkt neemt daarmee weer wat toe', aldus de NVM.

Ondanks meer nieuwbouw, nog steeds een tekort

Bij nieuwbouwwoningen gaat dat landelijk iets beter. Er werden afgelopen maanden 14 procent meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in het voorjaar. Je betaalt in Nederland gemiddeld 474.000 euro voor een nieuwbouwhuis. Het aanbod ligt nu op 19.000 woningen, dat is het hoogste punt sinds begin 2016, aldus NVM.
Toch is er nog steeds een groot tekort aan huizen, zegt de makelaarsvereniging. Nederland heeft een woningtekort van 390.000 huizen. 'Dat zijn 826.800 woningzoekenden waar geen woning voor beschikbaar is. Dit kwartaal kan een koper gemiddeld uit 2,6 woningen kiezen.'

Zorgen

De makelaarsvereniging maakt zich zorgen over die ontwikkeling, omdat het zorgt voor concurrentie tussen kopers. Daardoor gaan huizenzoekers weer overbieden. 'Het evenwicht in de markt is daarmee nog ver te zoeken.'
Daar is volgens NVM maar een oplossing voor: 'De enige manier is bouwen: in de stad, op het platteland én voor alle groepen woningzoekenden. Alleen dan komt de noodzakelijke doorstroming op gang'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!