78 demonstranten aangehouden voor blokkeren Utrechtsebaan

© Regio15
DEN HAAG - Voor de 27ste dag op rij blokkeerden activisten van Extinction Rebellion de A12. Daardoor kon het verkeer tijdelijk niet via de Utrechtsebaan de stad uit. Er was vanaf het begin politie aanwezig, waardoor de demonstranten niet door kunnen lopen naar de tunnelbak. Agenten zijn vrijwel meteen begonnen met het afvoeren van actievoerders. Volgens de politie zijn er 78 mensen aangehouden.
Extinction Rebellion demonstreert al sinds 9 september dagelijks op de A12. De groep zegt pas te stoppen met de blokkade als de regering stopt met de zogeheten fossiele subsidies. Het gaat om regelingen als belastingkortingen en accijnsvrijstellingen voor de fossiele industrie. Volgens het kabinet gaat dat jaarlijks om zo'n 39,7 miljard tot 46,4 miljard euro.
Voor het eerst sinds Extinction Rebellion dagelijks de A12 in Den Haag blokkeert, brengt de politie de aangehouden blokkeerders niet naar het stadion van ADO Den Haag aan de rand van de stad. In plaats daarvan gaan ze naar het hoofdbureau aan de Burgemeester Patijnlaan, net buiten het centrum.
De bestemming is veranderd omdat supporters van de Poolse voetbalclub Legia Warschau zich donderdag bij het ADO-stadion moeten verzamelen. De Poolse fans krijgen daar hun tickets voor de Europese wedstrijd tegen AZ en worden dan per bus naar Alkmaar gebracht. Vrijdag staat ADO - Top Oss op de planning, ook dan worden aangehouden actievoerders naar het politiebureau vervoerd. De demonstranten worden in principe niet vervolgd. Nadat ze in bussen zijn weggebracht kunnen ze weer gaan.

Tunnelbak

De klimaatdemonstranten blokkeerden woensdag opnieuw de tunnelbak van de Utrechtsebaan. Omdat er aanvankelijk weinig politie was konden ze doorlopen naar de tunnelbak. Na twee uur greep de politie in, er werden 110 mensen aangehouden en afgevoerd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!