Ondanks turbolessen en extra zwemlesuren staan kinderen nog steeds op wachtlijst

© Unsplash
DEN HAAG - Sinds de coronaperiode is het aantal inschrijvingen voor zwemlessen bij zwembaden van de gemeente flink gestegen. Daardoor is de wachtlijst ook opgelopen. In juni wachtten er 1410 kinderen voor ze konden beginnen met zwemles. De gemeente heeft extra maatregelen genomen, maar ondanks dat is er nog steeds een wachtlijst.
Sinds anderhalf jaar worden er turbolessen gegeven in de schoolvakanties en extra zwemlesuurtjes in het gewone lesprogramma. 'Op dit moment krijgen 3.000 kinderen per week via de gemeente zwemles en is het gelukt om meer kinderen te laten instromen voor zwemles', schrijft de gemeente. Maar dat bleek niet voldoende om de wachtlijst weg te werken.
Vanaf 6 jaar kunnen kinderen zwemles volgen bij de zwembaden van de gemeente. Daarnaast zijn er ook nog particuliere zwembaden waar zwemles wordt gegeven. De gemeente denkt dat hun wachtlijst langer wordt doordat gemeentelijke zwemlessen goedkoper zijn dan bij zwemverenigingen.

Zwemles dichtbij huis

Daarnaast is er nog een reden voor de wachtlijsten. Ouders willen liever niet ver reizen voor de zwemles voor hun kind, bleek uit een vragenlijst die ouders hierover kregen. Daardoor moeten ze soms wel langer wachten op een plekje bij het zwembad in hun buurt. Afhankelijk van de locaties en het tijdstip kan dat tussen de twaalf en zeventien maanden duren.
Een kwart van de kinderen op de wachtlijst staat ook nog elders ingeschreven, als die daar een plekje krijgen, wordt de lijst bij de gemeente automatisch korter.
Kinderen kunnen op verschillende manieren zwemles krijgen in Den Haag. Er is schoolzwemmen vanaf groep 5. Deze lessen worden aangevuld met zwemles bij baden van de gemeente. Daar kun je je kind vanaf 5 jaar inschrijven, als ze 6 jaar zijn beginnen ze met lessen. Bij de meeste particulieren zwemverenigingen of -scholen kunnen kinderen vanaf 4 of 5 jaar beginnen met les.

'Zetten alles op alles'

Vooralsnog komen er geen nieuwe maatregelen bij. Met de turbolessen in de vakanties en de extra zwemlesuren blijft de gemeente proberen de wachtlijst te verminderen.
Volgens wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) houdt de gemeente de situatie goed in de gaten. 'Juist in Den Haag, een waterrijke stad aan zee, moeten kinderen leren zwemmen. Daarom pakt de gemeente Den Haag haar verantwoordelijkheid door gemeentelijke zwemlessen aan te bieden en deze voordelig en toegankelijk te maken. Door de stijging van het aantal inschrijvingen, zet de gemeente alles op alles zodat kinderen zwemles kunnen volgen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!