Haringtraditie Scheveningen krijgt meer steun van gemeente: 'Culturele identiteit staat onder druk'

De echte Hollandse Nieuwe komt pas volgende week. Maar een Vlaggetjesdag zonder haring, kan gewoon niet
De echte Hollandse Nieuwe komt pas volgende week. Maar een Vlaggetjesdag zonder haring, kan gewoon niet © Den Haag FM
DEN HAAG - De Scheveningse haringtraditie wordt de komende jaren beter beschermd. De haringtest keert terug en scholen in de stad krijgen lespakketten aangeboden over de visserij in Scheveningen. Bovendien wordt onderzocht of het haringhappen en Vlaggetjesdag tot cultureel erfgoed kunnen worden benoemd.
'Helaas is er voor de haring de afgelopen jaren veel minder publiciteit geweest', zeggen de raadsleden Richard de Mos (Hart voor Den Haag) en Rutger de Ridder (VVD). 'We moeten zuinig zijn op onze tradities, waarvan er al zo veel verdwijnen of onder druk staan. Fijn dat we eindelijk erkennen dat dat zo is.'
Via een initiatiefvoorstel hebben De Mos en De Ridder het voor elkaar gekregen dat de gemeente zich beter gaat inzetten om de vishandel en cultuur hiervan te bevorderen. 'Het is goed dat wordt erkend dat de culturele identiteit van Scheveningen onder druk staat', aldus de raadsleden. 'Minder aandacht in de media draagt eraan bij dat niet alleen kennis over de haring zelf verloren gaat, maar ook de kennis dat de Hollandse Nieuwe weer in het land is.'

Haringtest en lespakketten

Hart voor Den Haag en VVD hebben een aantal ideeën om de haringcultuur beter onder de aandacht te brengen. Zo willen de partijen onder meer dat de haringtest weer terugkomt. Deze werd tot 2018 jaarlijks door het AD georganiseerd. 'Deze haringtest zorgde ervoor dat visboeren er alles aan deden om zoveel mogelijk aandacht aan de haring en de verwerking ervan te schenken', aldus de initiatiefnemers.
De partijen willen ook dat de jongere generaties weer meer haring gaan happen. Dat door haring, het klaarmaken ervan en het werk in de haven onder de aandacht te brengen op scholen. Zo kan ook het werken in de visindustrie wordt belicht. In de sector is een groot gebrek aan personeel, aldus de partijen. Verder pleiten zij voor een wekelijkse markt in de tweede Binnenhaven van Scheveningen, waar vis in het algemeen en haring in het bijzonder wordt aangeboden. Bovendien willen ze een interactieve haringtour door Scheveningen om het historische belang van de vis te laten zien.

Immaterieel cultureel erfgoed

Hart voor Den Haag en de Haagse VVD willen dat 'haringhappen' bij de viskraam en Vlaggetjesdag op de lijst van cultureel erfgoed belanden. 'Vlaggetjesdag melden we aan omdat het evenement belangrijk is voor de lokale economie en de Scheveningse haringtraditie', aldus De Mos en De Ridder.
Hart voor Den Haag heeft al een aanvraag gedaan bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland om deze twee activiteiten te laten opnemen als erfgoed. 'Het is uiterst opmerkelijk dat deze er nog niet op staan', aldus de partijen. ' Haringhappen en Vlaggetjesdag horen absoluut thuis in het rijtje van de Vreugdevuren en de Haagse mat, die al wel op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed staan.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!