'Haagse paling' Henk Veerman schiet ADO langs TOP Oss

Henk Veerman
Henk Veerman © Soccrates Images/Angelo Blankespoor
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft dankzij Henk Veerman drie punten overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen TOP Oss, die met 2-1 werd gewonnen. Met een rake kopbal en een knappe volley bracht hij het Haagse publiek in extase. Het is de zevende wedstrijd op rij dat de ADO met minimaal een punt van het veld stapt.
'Veeg ze van het matje', zong het ADO Den Haag-publiek voor de aftrap vrolijk mee met de Haagse volkszanger Chicco. En niets leek dat scenario te kunnen uitsluiten. ADO was voor aanvang van het duel met de nummer achttien van de Keuken Kampioen Divisie de torenhoge favoriet. Al zes wedstrijden op rij was de ploeg van Darije Kalezic ongeslagen, met een tweede plaats als resultaat. Maar ondanks dat was ook een driepunter tegen de ploeg van oud-ADO-trainer Ruud Brood meer dan welkom voor de Hagenaren.
Met honderden Legia Warschau-supporters op de tribune, die gister hun club in de Conference League met 1-0 zagen verliezen van AZ, zocht ADO de aanval. De Haagse en Poolse fans onderhouden al jaren een trouwe vriendschap, wat vooraf op Midden-Noord met een spandoek nog maar eens tot uiting werd gebracht.

'Er is maar één Haagse paling'

Lang hoefden de fans niet te wachten op het eerste doelpunt van de avond. Henk Veerman, die door de ADO-supporters inmiddels de bijnaam 'de Haagse paling' heeft gekregen, kopte op Thomas Verheydt-achtige wijze raak. Dhoraso Klas gaf de bal met zeventien minuten op de klok voor, waarna Veerman de bal de verre hoek instuurde: 1-0.
Met TOP Oss als tegenstander trof ADO Den Haag vrijdagavond een hoop bekenden. Niet alleen staat Ruud Brood aan het roer bij de Brabanders. Ook Mike Havekotte, Delano Ladan, Giovanni Korte, Jonathan Mulder en Fabian Shahaj hebben een verleden in de Hofstad.
ADO had de bal en liet de Ossenaren geen moment in de wedstrijd komen. Echt grote uitgespeelde kansen creëerde het echter niet. Justin Ché was met subtiel tikje wel dichtbij de 2-0, maar net als Dhoraso Klas en basisdebutant Mohamed Hamdaoui lukte het hem niet om oud-ADO-doelman Mike Havekotte te passeren.

Telstarscenario

Het zal toch niet weer zo'n wedstrijd als tegen Telstar worden, spookte bij rust door sommige Haagse hoofden. Toen kwam ADO niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen de hekkensluiter, terwijl het een karrenvracht aan kansen kreeg. Aan trainer Darije Kalezic in de rust daarom de taak om zijn mannen, zoals Chicco voor aanvang al zong, de tegenstander van de mat te laten vegen.
Toch kreeg TOP direct na rust twee levensgrote kansen. Tot tweemaal toe moest doelman Kilian Nikiema een doelpunt voorkomen, want bijna zorgden Giovanni Korte en Gerhardus Damen ervoor dat het Telstarscenario werkelijkheid werd. Ook invaller Amin Rehmi scoorde bijna, ware het niet dat zijn kanonskogel centimeters over de verre kruising vloog.

Voorzet of schot?

Waar ADO in de eerste helft rustig opbouwde, op zoek naar een gaatje in de Brabantse defensie, gaf het de bezoekers in het tweede bedrijf de bal; met de 1-1 als resultaat. Arthur Frans Allemeersch zag een voorzet van zijn voet pardoes over een verbaasde Nikiema waaien. Onvrede op de tribune, want na een probleemloze eerste helft de wedstrijd weggeven? Dat kan niet.
Meevaller voor de in het zwart-wit geklede Hagenaren, die ter ere van de 125ste geboortedag van Escher een speciaal jubileumshirt droegen, was dat de doelpuntenmaker luttele seconden na zijn doelpunt kon inrukken. Allemeersch trok aan de noodrem, waarna zijn tweede gele kaart van de wedstrijd een feit was.

Ontblote bovenlichamen

De moed begon er bij sommigen al in te zakken, maar met nog tien minuten te gaan was het opnieuw 'de Haagse paling' die het publiek in extase bracht. Ontblote bovenlichamen op de tribune kwamen tevoorschijn toen Veerman op keurige wijze een voorzet op de volley nam. De zevende ongeslagen wedstrijd op rij was aan hem te danken.
Volgende week komt ADO Den Haag vanwege de interlandperiode niet in actie. Pas over twee weken staat een lastige uitwedstrijd tegen FC Emmen op het programma.

Scoreverloop ADO Den Haag - TOP Oss: 2-1 (1-0)

17. 1-0 Veerman
62. 1-1 Allemeersch
80. 2-1 Veerman
Opstelling ADO Den Haag: Nikiema; Ché (73. Absalem), Asante, Waem, Koudossou; Sürmeli, Klas, Van der Sande; Van Mieghem, Veerman, Hamdaoui (73. Ideho)
Opstelling TOP Oss: Havekotte; Pata (46. Eijgenraam), Mac Intosch, Lambrix, Van Leeuwen (46. Rehmi), Doumtsios (46. Ladan), Korte (76. Cox), Damen, Van Eijma, Mulder, Allemeersch
Gele kaart: Hamdaoui, Sürmeli (ADO Den Haag) Damen (TOP Oss)
Rode kaart: Allemeersch, 2x geel (TOP Oss)
Scheidsrechter: Richard Martens

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!