Geen Israëlische vlag op stadhuis, wel op het Binnenhof

Stadhuis Den Haag
Stadhuis Den Haag © Den Haag FM
DEN HAAG - Op het Haagse stadhuis wordt vooralsnog niet de Israëlische vlag gehesen. Meerdere partijen in de gemeenteraad hadden daartoe een verzoek ingediend. Ze vinden dat Den Haag zo steun moet betuigen aan Israël, na de aanvallen van gisteren op dat land door Hamas. Maar burgemeester Jan van Zanen komt daaraan niet tegemoet. Vanaf maandagochtend wappert er wél een Israëlische vlag op het Binnenhof, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Zondagmiddag was op het Plein een demonstratie van mensen die steun betuigden aan de Palestijnen.
Volgens de woordvoerder van Van Zanen is het hijsen van de vlag bij het stadhuis op dit moment 'niet opportuun' en is de situatie in Israël op dit moment, zo kort na de gewelddadigheden, nog onduidelijk.
'Den Haag schaart zich achter de verklaringen die demissionair minister-president Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot zaterdag deden', aldus de woordvoerder. Door de aanvallen van Hamas en de vergelding vielen aan beide zijden al honderden doden en gewonden.

Den Haag niet enige

De aanvraag om op het gemeentehuis de Israëlische vlag te hijsen werd gedaan door de partijen PVV, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, CDA en de ChristenUnie, meldt Omroep West. Die partijen wilden de Israëlische vlag hijsen om zo hun steun te betuigen aan Israël na de raketaanvallen van Hamas op het land.
De Haagse burgemeester is niet de enige die het verzoek hiertoe heeft afgewezen. Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb weigert om de vlag te hijsen bij het gemeentehuis, omdat het 'een internationaal gewapend conflict betreft dat al decennia gaande is', meldt een woordvoerder.

'Barre tijden'

Op het Binnenhof bij het ministerie van Algemene Zaken zal vanaf maandagochtend de Israëlische vlag worden gehesen. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte besloten, om zo 'steun te betuigen in deze barre tijden'. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst er is geen sprake van een landelijke vlaginstructie, maar 'staat het ieder vrij om hierin een eigen afweging te maken'.
Na het besluit van demissionair premier Rutte doen de raadsfracties Hart voor Den Haag, VVD en de PVV zondag nogmaals een 'klemmend beroep' op burgemeester Van Zanen om dat voorbeeld vanaf maandagochtend te volgen. 'Hopelijk laat burgemeester Van Zanen zich samen met de verantwoordelijk wethouder nu inspireren door de premier', aldus een verklaring op de website van Hart voor Den Haag, ondertekend door Richard de Mos (Hart voor Den Haag), Lotte van Basten Batenburg (VVD) en Sebastian Kruis (PVV).

Palestijnen

Enkele tientallen mensen verzamelden zich zondagmiddag op het Plein in Den Haag om steun te betuigen aan de Palestijnen. Zij hadden onder meer Palestijnse vlaggen bij zich en riepen leuzen als 'Israël terror state'. Nadat de politie hen vroeg om naar een andere plek te gaan, gingen de demonstranten naar de Laan van Reagan en Gorbatsjov.
In grote steden in het buitenland, werd steun betuigd aan Israël. Zo werd de vlag van het land gisteren al geprojecteerd op de Brandenburger Tor in Berlijn. In New York werd het Empire State Building verlicht in blauw en wit, de kleuren van de vlag. In Oostenrijk is de Israëlische vlag gehesen bij het kantoor van bondskanselier Nehammer en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!