Bij koffiebar Zelfspot kan je terecht voor een mentale boost: 'Je moet soms je hart luchten'

Foto ter illustratie: Priscilla du Preez (Unsplash)
Foto ter illustratie: Priscilla du Preez (Unsplash)
DEN HAAG - Rens werkte jaren als orthopedagoog en hielp kinderen en jongeren om te praten over hun problemen. Hij werkte in een jeugdkliniek maar dacht, dit kan een stuk laagdrempeliger. Eind november opent hij koffiebar Zelfspot op Scheveningen, waar je terecht kan voor een bakkie en een goed gesprek. 'Je moet soms even je hart luchten', zegt Rens Vernij.
'In de jeugdkliniek was verbinding heel belangrijk, de jongeren knapten echt op van samen praten over hun problemen. Vanuit daar dacht ik, hoe kan dit toegankelijker? Daar kwam ook mijn liefde voor koffie bij kijken', vertelt Rens in Haags Bakkie.
© Sebastiaan Vreeken (SircleCreative)
Bij Zelfspot kan je aan de ene kant gewoon een koffietje of een theetje komen drinken. Je kan er met iemand afspreken of bijvoorbeeld een boek zitten lezen. Maar er worden ook activiteiten georganiseerd. 'Bijvoorbeeld coaching, workshops, yogalessen of volg een sessie van een lokale ondernemer', vertelt Rens.

Jongeren helpen

Rens begon ooit als gymdocent, maar merkte al snel dat hij het interessant vond wat er in jongeren omging. Hij schoolde zich om tot orthopedagoog. 'Het is psychologie voor kinderen en jongeren. Je helpt ze om over hun problemen te praten, dat ze het gevoel hebben er niet alleen voor te staan. Zeker in deze maatschappij waar de verwachtingen hoog zijn.'
Eenzaamheid is een van de dingen die veel voorkomt bij jongeren. 'En onzekerheid over zichzelf, door dingen die ze hebben meegemaakt zoals pesten of ouders die ze niet goed begrepen.' In de kliniek waar hij werkte zag hij dat jongeren met dat soort problemen aan de drugs raakten, veel ruzie maakten of alleen maar zaten te gamen.
Ze zien dat verdoven niet helpt
Door met ze te praten kan je ze een zetje in de goede richting geven. 'Soms moet je ze even vast laten lopen. Zodra ze dat gebeurt kan je ze daarmee confronteren. Ze zien dan zelf ook wel dat het verdoven niet helpt.' Rens hielp die jongeren dan de goede kant op te gaan. 'Je leert ze hoe ze het anders kunnen doen.'
Rens voor zijn nieuwe koffiebar Zelfspot
Rens voor zijn nieuwe koffiebar Zelfspot © Sebastiaan Vreeken (SirkleCreatives)

Laagdrempelig

Om die jongeren te bereiken moet je toegankelijk zijn. Dat is ook het idee van koffiebar Zelfspot. 'Kom gewoon een lekker bakkie drinken. Het is een fijne manier om af te spreken, het verlaagt de drempel. Leg lekker je telefoon weg en ga voor jezelf zitten. Dat hoeft geen hoge drempel te zijn, als je alleen even dat rustmomentje pakt.'
Op dit moment is Rens nog volop aan het verbouwen. De bedoeling is dat de koffietent in de Badhuisstraat eind november open gaat. Zondag 15 oktober is er een pre-opening voor de buurt en voor ondernemers, die kunnen er straks een ruimte huren om workshops te geven.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!