Extinction Rebellion stopt met blokkades op Utrechtsebaan

Demonstratie 28 januari op de Utrechtsebaan
Demonstratie 28 januari op de Utrechtsebaan © Regio15
DEN HAAG - In de Tweede Kamer is dinsdagmiddag de motie aangenomen om de verschillende fossiele subsidies af te bouwen. Extinction Rebellion stopt daarom met demonstreren op de A12. 'Burgerlijke ongehoorzaamheid werkt', concludeert de actiegroep.
GroenLinks en D66 dienden de motie over het afbouwen van die subsidie in. Extinction Rebellion besloot vorige week tijdelijk te stoppen met het blokkeren van de Utrechtsebaan, tot de Tweede Kamer hierover zou praten.
Extinction Rebellion is blij met de aangenomen motie. 'Burgerlijke ongehoorzaamheid werkt', schrijft de klimaatclub. XR zegt de uitvoer de komende maanden in de gaten te blijven houden. 'Hoewel hiermee de fossiele subsidies nog niet zijn afgeschaft, is de betekenis van deze stap niet te onderschatten. Mocht blijken dat de politiek het opnieuw laat afweten, dan komen we terug met nog veel meer', aldus een woordvoerder van XR.

Blokkade

Actievoerders bezetten de afgelopen vier weken iedere dag omstreeks 12.00 uur de A12. Daarbij zijn volgens XR in totaal meer dan 8800 mensen aangehouden. De klimaatactiegroep wil met de blokkades bereiken dat er een einde komt aan zogeheten fossiele subsidies. Daarbij gaat het om regelingen als belastingkortingen en accijnsvrijstellingen voor de fossiele industrie. Volgens het kabinet is daar jaarlijks zo'n 39,7 miljard tot 46,4 miljard euro mee gemoeid.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!