Alzheimer Trefpunt voor lotgenoten in Schilderswijk: 'Je mag altijd binnenlopen voor koffie'

Foto ter illustratie: NCI (Unsplash)
Foto ter illustratie: NCI (Unsplash)
DEN HAAG - Voor wie te maken krijgt met dementie breekt meestal een onzekere tijd aan, ook hebben mensen veel vragen. In de Schilderswijk is deze week het Alzheimer Trefpunt geopend. Lotgenoten kunnen elkaar daar ontmoeten en ook zijn er lezingen over verschillende onderwerpen.
Wat is het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie? Moet ik me zorgen maken? Hoe ga ik om met de diagnose dementie? Het zijn vragen die mensen zich afvragen als ze te maken krijgen met vergeetachtigheid, bij zichzelf of bij een naaste.
'Je hoeft je niet direct zorgen te maken als je even niet weet waar je autosleutels zijn', zegt Geeske van Mierlo van Alzheimer Haaglanden. Door even terugdenken kom je er meestal wel weer op. Dat is dan vergeetachtigheid.

Niet pluis-fase

'Kan je dat niet meer en heb je moeite te onthouden welke dag het is, dan kan je het beste naar de huisarts', zegt ze in Bob Staat Op. Volgens Geeske is dat de 'niet pluis-fase'. 'Je weet dat er iets aan de hand is, maar niet precies wat.'
70 procent van de mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Volgens het CBS is dementie de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Door de vergrijzing is het aantal mensen met dementie verzesvoudigd, van 50.000 in 1950 tot 290.000 nu. Tot 2050 zal dat oplopen naar 620.000 mensen. Bron: Alzheimer Nederland.

Ontmoetingsplek Schilderswijk

Om mensen te helpen met hun vragen en onzekerheid is er nu in de Schilderswijk het Alzheimer Trefpunt geopend aan de Tenierstraat 15. Er waren al wel Alzheimercafés in de stad, maar nog niet daar. 'Dat was echt een gemis in Den Haag.' Zeker omdat de eerste generatie gastarbeiders die daar bijvoorbeeld woont nu tegen de 80 is. 'We kregen daar ook vragen over, we moesten het beter gaan doen.'
Het trefpunt is een keer per maand open in de middag of avond. 'We bespreken dan een onderwerp, zoals wat is een casemanager of hoe ga je om met rouw? En er is lotgenotencontact. Je mag dus altijd binnenlopen voor een kopje koffie.'
Meer weten? Je vindt de informatie op de website van Alzheimer Haaglanden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!