Plannen voor tramremise met duurzaam dak omgegooid: 'Trams kunnen gewoon buiten staan'

© HTM
DEN HAAG - Het moest een multifunctionele plek worden, de nieuwe tramremise op de GAVI-kavel in Ypenburg. Beneden zouden de laagvloerse trams komen te staan en op het dak zou ruimte zijn voor natuur, sport en bedrijven. Maar tot de teleurstelling van de Haagse Stadspartij lijkt dit plan te staken. Volgens HTM is een dak namelijk niet nodig en kunnen de trams buiten staan.
Den Haag start in 2026 met de bouw van een grote tramremise in een oksel van het Prins Clausplein. Die is nodig omdat de rood-beige trams zijn vervangen door grotere, laagvloerse rijtuigen. De bestaande remises van de HTM zijn daarvoor niet geschikt.
De bedoeling was aanvankelijk dat de nieuwe remise aan de Zuiderweg in Rijswijk zou komen. De HTM had daar zelfs al een stuk grond gekocht, maar bewoners van de wijk Vrijenban verzetten zich tegen dat plan. Ze waren bang dat ze hinder zouden ondervinden van de trams. Mede daarom stemde de Rijswijkse gemeenteraad tegen de komst van de remise.

GAVI-kavel

De gemeente Den Haag vond een andere locatie; de zogeheten GAVI-kavel, een nu nog grotendeels braakliggend stuk grond tussen de A4 en A12. Daar zijn nu onder andere een stadscamping een een imker gevestigd.
De plannen voor de nieuwe remise waren nog in ontwikkeling, maar het zou volgens wethouder Robert van Asten in elk geval een heel duurzaam pand worden. In de stedenbouwkundige randvoorwaarden stond dat de ruimte meervoudig gebruikt zou worden door op het dak plek te maken voor bijvoorbeeld sportvelden, natuur en andere bedrijvigheid.
Luchtfoto van de GAVI-kavel
Luchtfoto van de GAVI-kavel © Gemeente Den Haag

Onnodig dak

Maar juist dat multifunctionele dak lijkt er toch niet te gaan komen. HTM en Metropoolregio zeggen namelijk dat de trams gewoon veilig in de buitenlucht kunnen staan. Zij willen dan ook niet betalen voor zo'n duur dak als het niet echt nodig is.
'Dat begrijp ik wel vanuit hun standpunt', zegt Tim de Boer van de Haagse Stadspartij in Bob Staat Op. 'Maar als het college eerst iets anders roept, hebben we daar natuurlijk wel vragen over. Hoe gaat het er nu dan uit zien? En zijn we niet een beetje voor de gek gehouden met de eerdere plannen? Zo voelt het wel, want iedereen had kunnen zien aankomen dat dit geld gaat kosten en dat iemand dat moet betalen. Het leek mij dat dat al besproken was en er afspraken gemaakt zijn voordat je die plannen aankondigt.'

Duurzaam

De Haagse Stadspartij wil overleggen met wethouder Robert van Asten. 'Alle voordelen die gegeven werden over de plannen, vallen nu weg dus ik ben wel benieuwd wat er gedaan gaat worden om de tramremise alsnog zo duurzaam mogelijk te maken. Anders wordt het in plaats van een bijzondere en vooruitstrevende plek waarbij de tramremise onderdeel wordt van het gebied en landschap gewoon een stuk grond met stallingen.'
De Boer is de hoop nog niet helemaal verloren. 'Misschien valt er in tweede instantie toch iets te regelen qua kostenverdeling. Metropoolregio weet ook dat er ruimtegebrek is en wil volgens mij net zo graag als wij meervoudig ruimte gebruiken. Maar goed, dat kost natuurlijk wel geld. Dus trek die portemonnee of zorg dat de trams op een andere plek terechtkomen waar het niet zo zonde is van de natuur als ze zomaar buiten staan.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!