Nieuwe college kan aan de slag: wethouders Robert Barker en Nur Icar beëdigd

Nieuwe wethouders Robert Barker (PvdD) en Nur Icar (DENK)
Nieuwe wethouders Robert Barker (PvdD) en Nur Icar (DENK) © Martijn Beekman
DEN HAAG - De nieuwe coalitie kan aan de slag. Na een vurig debat in de gemeenteraad is woensdagavond het coalitieakkoord aangenomen en zijn de nieuwe wethouders Robert Barker (PvdD) en Nur Icar (DENK) beëdigd. Hoewel de oppositie soms fel in woorden was, is er toch een constructieve start gemaakt.
Voor de twee beginnende wethouders is het nog heel even wennen. Na hun beëdiging stapten zij bijna weer terug naar hun vertrouwde plekken in de raadszaal, maar sinds gisteravond mogen Robert Barker en Nur Icar plaatsnemen in het college van burgemeester en wethouders. Na een lang en soms hard debat is het coalitieakkoord aangenomen en gaat de nieuwe coalitie aan het werk.
D66, GroenLinks, Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren, CDA en DENK hebben elkaar samen gevonden en woensdagavond is het 'Haags akkoord' door de gemeenteraad behandeld. 'We zetten grote stappen op het gebied van klimaatadaptatie en vergroening', zegt D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn. De nieuwe coalitiepartij DENK kijkt ook tevreden naar de plannen: 'Het is een winst voor de stad', zegt Adeel Mahmood. Mahmood neemt het stokje over van Icar als fractievoorzitter van DENK.

'Hongerige hyena's'

De aftrap voor het debat was aan Hart voor Den Haag-voorman Richard de Mos en die hield zich niet in. De Mos neemt het de coalitiepartijen nog steeds kwalijk dat zijn partij opnieuw in de oppositie is beland, ondanks de grootste te zijn en het feit dat de vorige coalitie is gevallen vanwege ruzie over het betrekken van Hart voor Den Haag in het stadsbestuur.
Het coalitieakkoord is volgens het raadslid het product van publieke en politieke spelletjes. Hij noemt de coalitiepartijen 'hongerige hyena's die de macht vasthouden' en De Mos vreest voor oplopende criminaliteit nu er maar 'een kruimeltje veiligheid erbij komt'.

Hoe zat het ook alweer?

De vorige coalitie viel vanwege een ruzie over het betrekken van de partij in het stadsbestuur na de vrijspraak van Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Oud-minister Arie Slob werd aangesteld als verkenner om te zoeken naar een nieuwe coalitie. Slob kwam met twee mogelijke combinaties: een samenwerking van Hart voor Den Haag en VVD met Partij voor de Dieren, DENK, SP en ChristenUnie/SGP, of een coalitie van D66, GroenLinks, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren, DENK, SP, ChristenUnie/SGP en HSP.
Maar Hart voor Den Haag en VVD werden het niet eens over het wethouderschap van De Mos in verband met het hoger beroep dat nog tegen het raadslid loopt. De Mos zelf wilde graag wethouder worden en eventueel pas opstappen bij een veroordeling. Maar de andere partijen zagen dat niet zitten. Dit, samen met het delen van deze informatie op sociaal mediaplatform X, zorgde voor een einde van de besprekingen.

Constructief oppositie voeren

Desondanks laat De Mos toch een constructieve kant zien, met resultaat. Aan het einde van zijn betoog presenteert De Mos namens zijn partij een lijst van dertien moties waarvan de helft met een brede meerderheid wordt aangenomen. Haagse artiesten zoals Golden Earring, Paul van Vliet en Kooten en De Bie worden in straatnamen geëerd en het voetpad tussen de metro en het ADO stadion moet eindelijk gerealiseerd worden.
Ook vindt De Mos een meerderheid voor zijn idee van een Haags investeringsfonds. 'Elke Hagenaar die dat wil kan een aandeel in de stad krijgen met een maatschappelijk rendement', zei de fractievoorzitter eerder bij Omroep West. Particulieren kunnen in dit fonds investeren en het geld kan volgens De Mos gebruikt worden om de voedselbanken te steunen, meer groen aan te leggen of startende ondernemers te steunen.

Prapje met meer pit

Ook oppositiepartij VVD was kritisch op het nieuwe akkoord. In haar bijdrage schetst VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg een voor haar partij utopisch beeld van de stad. Goede handhaving, veiligheid en bereikbaarheid van verkeer op de voet, fiets en met de auto en ondernemen zonder veel regels zijn belangrijke idealen voor haar partij. 'Een gemeente die weer werkt voor de stad', zegt Van Basten Batenburg.
De SP is beter te spreken over het nieuwe akkoord. Waar ik het vorige akkoord omschreef als een opgewarmd prapje, kan ik niet ontkennen dat er nu wat meer pit in zit', zegt Lesley Arp. Wel zit er hier en daar nog een smakeloze hap. 'Waarom heeft een centrumlinkse coalitie niet gekozen voor meer sociale woningbouw?', vraagt Arp. Ook is zij nog steeds kritisch op het samenwerkingsvermogen van sommige partijen: 'Deze coalitie is tot stand gekomen vanwege de doortastendheid van verkenner Arie Slob en niet aan de bestuurders hier in het ijspaleis.'

Korte formatie

Het 'Haags akkoord' laat in veel punten een voortzetting van de oude coalitie zien, maar er zijn ook duidelijke sporen van de nieuwe coalitiepartijen Partij voor de Dieren en DENK. Met het akkoord komt er meer geld beschikbaar voor duurzaamheid en vergroening, maar ook voor het midden- en kleinbedrijf en armoedebestrijding.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!