Van Zanen vreest spanningen vanwege situatie in Israël en roept op tot begrip

Burgemeeste Jan van Zanen en Rabbijn Soetendorp voorafgaand aan het gebed
Burgemeeste Jan van Zanen en Rabbijn Soetendorp voorafgaand aan het gebed © ANP / Phil Nijhuis
DEN HAAG - Burgemeester Jan van Zanen roept inwoners van Den Haag op om begrip voor elkaar te tonen, want hij vreest oplopende spanningen in de stad. De burgemeester stond voorafgaand aan de behandeling van het nieuwe coalitieakkoord kort stil bij de huidige situatie in Israël en de Gazastrook.
Van Zanen was woensdagavond aanwezig bij een interreligieus gebed. Dat was volgens hem voor alle slachtoffers en nabestaanden van 'de vreselijke gebeurtenissen in het Midden-Oosten', ongeacht hun etnische en religieuze achtergrond. De burgemeester voegt toe dat zijn gedachten bij hen zijn en bij 'iedereen die in onze internationale stad een bijzondere band voelt met de mensen daar'.
'Ik wil ook nadrukkelijk aandacht vragen voor mogelijke spanningen die binnen onze stad kunnen ontstaan als gevolg van deze recente ontwikkelingen', aldus de burgemeester. 'Ik vraag om begrip voor elkaar, een luisterend oor voor de ander, maar vooral ook een arm om de schouder. Een arm om de schouder voor iedereen die dat nodig heeft in deze moeilijke tijden.' Van Zanen liet ook weten steuninitiatieven in de stad waar mogelijk te faciliteren.
Pastoor Ad van der Helm en rabbijn Awraham Soetendorp waren de initiatiefnemers van het avondgebed dat werd gehouden bij het Vredespaleis. Onder meer het Overleg Joden, Christenen en Moslims, de Raad van Kerken in Nederland, de Haagse Gemeenschap van Kerken en de Stichting Prinsjesdagviering waren aanwezig.

Hijsen Israëlische vlag

De Haagse politiek sprak eerder op de dag al over een steunbetuiging aan de Israëlische bevolking. Naar aanleiding van het conflict in Israël wilden Hart voor Den Haag, VVD, CDA, ChristenUnie/SGP en PVV de Israëlische vlag hijsen bij het stadhuis om zo steun te betuigen aan Israël na de raketaanvallen van Hamas op het land.
De burgemeester weigerde dit en koos ervoor om de Haagse vlag bij het stadhuis halfstok te hangen. Volgens de woordvoerder van Van Zanen was het hijsen van de Israëlische vlag bij het stadhuis 'niet opportuun' en is de situatie in dat land op dit moment, zo kort na de gewelddadigheden, nog onduidelijk.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!