Huren in Den Haag steeds duurder: prijs stijgt met 7,2 procent

Foto ter illustratie: Andrew Mead
Foto ter illustratie: Andrew Mead
DEN HAAG - Huurprijzen stijgen en steeds meer huuraanbod verdwijnt naar de koopmarkt. Dat meldt woningplatform Pararius. De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector in Den Haag is nu 19,14 euro en is daarmee 7,2 procent hoger ten opzichte van een jaar geleden.
In de vijf grote steden Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Amsterdam en Rotterdam ligt de prijs per vierkante meter boven het landelijke gemiddelde. In het derde kwartaal van dit jaar kwam dat uit op 17,77 euro, dat is 5,2 procent meer dan een jaar geleden.
Het aantal aangeboden huurwoningen in deze grote steden loopt terug. Deze vijf steden waren in het tweede kwartaal van 2023 verantwoordelijk voor 41 procent van het totale huuraanbod op platform Pararius. In het derde kwartaal van 2022 was dat 43 procent, en in 2021 kwam nog 53 procent uit de grote steden.

Huuraanbod neemt af

Het huuraanbod neemt dus af. Dit komt volgens Pararius doordat steeds meer huuraanbod naar de koopmarkt verdwijnt. Van alle woningen die het afgelopen kwartaal landelijk te koop werden aangeboden, was 7 procent afkomstig uit de vrije sector huurmarkt. Dat was een jaar geleden nog 4 procent.
'We vernemen uit de markt al geruime tijd dat steeds meer particuliere beleggers besluiten om hun vrijgekomen huurwoning niet opnieuw te verhuren maar te verkopen. Ons onderzoek toont nu aan dat dit inderdaad het geval is', reageert Jasper de Groot, directeur van Pararius. 'De huurwoningen worden verkocht aan particuliere eigenaar-bewoners, wat het aanbod in de vrije sector - dat al zo gering was - nog verder verkleint.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!