Jaar jeugddetentie en tbs voor doodsteken snackbareigenaar You Wei Chen (39)

Xiao en haar man Wei Chen
Xiao en haar man Wei Chen © Eigen foto
DEN HAAG - Een 15-jarig meisje uit Den Haag is donderdag veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie en een PIJ-maatregel (jeugd-tbs) voor het doodsteken van een 39-jarige snackbareigenaar in Den Haag. Een jaar jeugddetentie is de maximale straf voor haar leeftijd en is gelijk aan de straf die het Openbaar Ministerie had geëist.
De jonge verdachte heeft volgens de rechtbank in Den Haag eind januari samen met een 17-jarige medeverdachte en korte tijd later ook haar 17-jarige broer het slachtoffer en zijn echtgenote belaagd. De rechtbank veroordeelde beide 17-jarige verdachten alleen voor openlijk geweld en sprak ze vrij van het medeplegen van doodslag.
De rechtbank legt de 17-jarige jongen zes maanden jeugddetentie op en jeugd-tbs, mede voor een andere zaak over vier diefstallen van telefoons. Het 17-jarige meisje gaat tien maanden naar de jeugd-gevangenis en ook zij krijgt een PIJ-maatregel opgelegd, mede voor het neersteken van een ex van haar moeder in september 2022. De maximale jeugddetentie voor 17-jarigen is twee jaar.

'Niet te bevatten'

De rechtbank noemt het 'niet te bevatten'. De rechtbank wijst ook op een heimelijk opgenomen gesprek tussen de twee meisjes, waarin 'met de grootste minachting' werd gesproken over het incident. 'Ze hebben geen berouw of inzicht getoond in het leed dat ze hebben veroorzaakt.'
De snackbarhouder werd op 27 januari doodgestoken op het Dr. H.E. Van Geldererf. Vlak daarvoor werden hij en zijn vrouw geslagen en geschopt. Dat gebeurde na een ruzie op de parkeerplaats bij een supermarkt.
Het OM beschrijft de 112-melding die de vrouw van de snackbarhouder deed tijdens het incident. 'Help, help alsjeblieft! Mijn man wordt doodgeslagen door kinderen', zou ze hebben geroepen. 'De paniek klonk door de melding', beschrijft het OM. 'Een half uur later is haar man inderdaad dood. Niet doodgeslagen, maar doodgestoken.'

Steun en stille tocht

Chen werd bij de steekpartij geraakt in zijn bovenlichaam en hals en overleed kort daarna in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De steekpartij leidde tot ongeloof in de buurt. Er werd een stille tocht gehouden. En buurtbewoners zetten een crowdfundingsactie op voor de weduwe van de snackbareigenaar.
Twee van de verdachten zijn broer en zus. Het gezin is berucht in de wijk. 'Ze deinzen nergens voor terug', zeggen buurtbewoners.

Jeugd-tbs

Tegen het 15-jarige meisje eiste het Openbaar Ministerie één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Zij wordt verdacht van het doodsteken van de snackbareigenaar.
Tegen de 17-jarige jongen is tien maanden jeugddetentie, tachtig uur taakstraf en jeugd-tbs geëist. Het OM eiste tegen het 17-jarige meisje veertien maanden jeugdgevangenis en jeugd-tbs. De duur van de jeugd-tbs kan, net als voor het meisje, oplopen tot zeven jaar. Daarna kan het worden omgezet in tbs voor volwassenen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!