Energietoeslag voor nog meer mensen; vanaf eind oktober eerste geld gestort

© ANP
DEN HAAG - Huishoudens in Den Haag met een inkomen tot en met 150 procent van het sociaal minimum kunnen dit jaar rekenen op energietoeslag. De groep die aanspraak kan maken op een tegemoetkoming is fors vergroot in vergelijking met een jaar eerder. Dat heeft wethouder Mariëlle Vavier bekendgemaakt. 'We gaan meer doen.' Vanaf eind oktober wordt het geld gestort op de rekening, de gemeente zegt er hard aan te werken om dat voor elkaar te krijgen.
In Den Haag krijgen ongeveer 50.000 huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum 800 euro overgemaakt. Met de vooruitbetaling van 500 euro die in 2022 werd gedaan komt het totaal uit op 1.300 euro.
Circa 5.000 huishoudens met een inkomen tot en met 150 procent van het sociaal minimum kunnen 400 euro energietoeslag krijgen. De gemeente doet dat omdat ook voor hen 'de afgelopen jaren vaak financieel zwaar' zijn geweest.
'We constateerden dat er echt wel zorgen zijn zegt Vavier in Bob Staat Op. 'Met name gezinnen met kinderen met een middeninkomen hadden toch echt wel moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Door de energiekosten.'
Het deel van de huishoudens die vorig jaar ook de energietoeslag hebben gekregen krijgen de toeslag automatisch overgemaakt. Voorwaarde is wel dat er niets aan hun situatie is veranderd. Anderen kunnen vanaf begin november een aanvraag doen voor de tegemoetkoming.
Het duurde enige tijd voor de gemeente over kon gaan tot het uitbetalen van de toeslag. Pas na de zomer hebben de Tweede en de Eerste Kamer akkoord gegeven op de wetgeving rond de eenmalige energietoeslag. Volgens de landelijke richtlijnen geldt de toeslag voor huishoudens tot en met 120 procent van de bijstandsnorm. Den Haag heeft die regeling in 2022 al uitgebreid en kiest er nu voor om een nog bredere doelgroep te ondersteunen.

Studenten

Studenten kunnen in onze stad geen toeslag aanvragen. Zij worden door de gemeente gewezen op de tegemoetkoming die ze kunnen krijgen via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Zij kunnen een eenmalige toeslag van 400 euro aanvragen.
Die regeling geldt voor studenten met een uitwonende basisbeurs en een aanvullende beurs, en voor studenten die langer studeren en eerder een aanvullende beurs kregen. Het geld wordt in januari van volgend jaar automatisch overgemaakt.
Mensen die ondanks de toeslag alsnog problemen hebben met het betalen van de energierekening kunnen bij de gemeentelijke helpdesk Geldzaken terecht voor 'een oplossing op maat'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!