Politie mag waterkanon blijven inzetten bij nieuwe demonstraties Extinction Rebellion

De politie zette met regelmaat waterkanonnen bij demonstraties op de A12
De politie zette met regelmaat waterkanonnen bij demonstraties op de A12 © ANP
DEN HAAG - De politie mag waterkanonnen blijven inzetten bij eventuele nieuwe demonstraties van Extinction Rebellion op de A12. Dat heeft de rechter vandaag bepaald. De klimaatactivisten hadden een kort geding aangespannen tegen de staat en de gemeente. Zij wilden hiermee bereiken dat het gebruik van waterkanonnen wordt verboden of beperkt omdat het om vreedzame demonstraties gaat en het kanon een geweldsmiddel zou zijn.
De politie zette bij de demonstraties van Extinction Rebellion (XR) op de A12 met regelmaat waterkanonnen in. Volgens XR was het gebruik hiervan 'onrechtmatig en buitenproportioneel'. Verder zou het gebruik ervan zijn gericht op 'mishandeling en vernedering' en was niet duidelijk op basis van welke regels de politie de waterkanonnen inzet.
Tijdens de zitting betoogde de landsadvocaat dat een rem op het gebruik van de waterwerpers een te grote ingreep zou zijn in de bevoegdheden van de burgemeester.

Passen bij het doel

De voorzieningenrechter oordeelde vandaag dat er geen verbod komt op de inzet van het waterkanon. Wel moet het gebruik passen bij het doel: het aansporen van demonstranten de locatie te verlaten.
Als de bevoegdheid van de burgemeester zou worden ingeperkt, dan wordt ingegrepen in de beoordelingsvrijheid die de burgemeester heeft bij de inzet van dit middel, aldus de rechtbank. Mede daarom zou een verbod alleen op z'n plek zijn als vooraf zeker is dat waterkanonnen onrechtmatig worden ingezet.

Kneuzingen

De rechter concludeerde wel dat het niet altijd goed ging op de A12. Op 23 september werd een te harde straal op een aantal demonstranten gericht in plaats van op het wegdek. Daardoor liepen diverse demonstranten kneuzingen op.
Wat ook meespeelt in het oordeel van de voorzieningenrechter is dat XR niet in gesprek wilde met de gemeente over het verloop van de demonstraties. Daardoor konden ook geen 'concrete afspraken' worden gemaakt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!