Van pollers tot afvaloverlast: wethouder Arjen Kapteijns wil er 'een tandje bij doen'

DEN HAAG - Van pollers die omver worden gereden tot stapels vuilniszakken naast de ondergrondse containers. Verkeersproblemen en afval zijn misschien wel de onderwerpen waarover het meest wordt geklaagd in de stad. Het lijken bijna onoplosbare problemen en iedereen heeft er een mening over. Aan de nieuwe wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) de twijfelachtige eer om beide kwesties de komende jaren aan te pakken.
Er leek geen einde te komen aan de botsingen met de poller op de Escamplaan. Meer dan vijftig auto's knalden op de beweegbare paal. Inmiddels hangen er camera's. Door dit nieuwe systeem krijgen automobilisten een boete als ze doorrijden bij de bussluis naast het HagaZiekenhuis.
Ook in de Schilderswijk is het de bedoeling dat de gehate pollers verdwijnen en worden vervangen door camera's. Dat hebben D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK vastgelegd in hun coalitieakkoord. 'We gaan kijken of we daar met camera's kunnen gaan werken. Samen met de bewoners en door goed te monitoren kijken we of de pollers daar weg kunnen', zegt Kapteijns in het radioprogramma Bob Staat Op.
De palen kwamen er om sluipverkeer te weren, maar de buurt is daar niet blij mee. Het verzet in de wijk bleef groot. En het leidde ook te veel discussie in de politiek. Door er camera's neer te zetten moet er een systeem komen waarbij wijkbewoners wel gewoon door kunnen rijden. 'Maar wel om sluipverkeer uit de wijk te houden.'
De gemeente hoopt die verandering te koppelen aan de herinrichting van de Hoefkade. Maar dat is allemaal niet zomaar geregeld, waarschuwt de wethouder. 'Zo'n camerasysteem is best ingewikkeld, je moet alle kentekens uitlezen. Op de Escamplaan zijn we aan het leren hoe dat moet. Het wordt lastig, maar het gaat geen jaren meer duren', belooft Kapteijns aan de bewoners van de Schilderswijk.
Arjen Kapteijns (50) was afgelopen jaar als wethouder verantwoordelijk voor duurzaamheid en de energietransitie. In het nieuwe college verandert zijn takenpakket iets. Naast energietransitie heeft hij de onderwerpen mobiliteit , grondstoffen (voorheen afval) en stadsdeel centrum onder zijn hoede.
Afval
Naast 'pollerwethouder' wordt Kapteijns ook verantwoordelijk voor het afvalbeleid. Deze zomer werd het Aanvalsplan Afval gepresenteerd met maar liefst vijftig maatregelen om afvalproblemen in de stad te verminderen. Aan Kapteijns de schone taak om daarmee aan de slag te gaan.
Hij weet al precies wat hij wil veranderen: 'Wat vooral belangrijk is, is dat we gaan kijken of we sneller kunnen reageren op overlast. Bijvoorbeeld als de containers vol zijn'. Daarvoor is volgens de wethouder ook extra geld beschikbaar. Dus kunnen meer vuilnismedewerkers en meer containers worden betaald. Ook wil de gemeente dat de afhandeling van klachten sneller en makkelijker gaat. 'We gaan door op de ingeslagen weg, maar er moet nog een tandje bij.'
Slimmer scheiden
Onlangs werd al bekend dat bewoners in sommige wijken hun plastic niet meer apart hoeven in te leveren. Een speciale scheidingsmachine bij het afvalbedrijf gaat daar het plastic uit het restafval vissen. 'We gaan slimmer scheiden. Maar het scheiden van gft, papier en glas moeten we beter gaan doen. Daar kom ik ook met plannen voor', aldus de wethouder.
Volgens Kapteijns moet ook de 'mindset' bij mensen veranderen. En daar is hij zelf vast mee begonnen, door de portefeuille niet 'afval', maar 'grondstoffen' te noemen. 'Om met een andere mindset naar het probleem te kijken. We moeten zwerfafval en bijplaatsingen oplossen maar ook weg komen van de wegwerpmaatschappij en wat bewuster met materialen omgaan.'