Opnieuw gedoe met pollers: exemplaar voor ziekenhuis kost gemeente al meer dan twee ton

DEN HAAG - De horrorpollers op de Escamplaan zijn na veel gedoe en torenhoge kosten onlangs eindelijk verwijderd, maar zijn soortgenoten voor de ingang van het HagaZiekenhuis drukken nog steeds aardig op de gemeentebegroting. Omdat de palen door ambtelijke hobbels al maanden niet in werking zijn, moet er een verkeersregelaar bij staan. De rekening daarvan bedraagt inmiddels meer dan 200.000 euro. Ondertussen vallen die verkeersregelaars ter plekke bijna in slaap van verveling. Want zoveel auto's komen er niet op af, zeggen ze tegen Omroep West.
In april van dit jaar werd duidelijk dat de totale kosten voor verkeersregelaars rond pollers in Den Haag waren opgelopen tot ruim een half miljoen euro. De nieuwe Haagse coalitie is inmiddels van plan de pollers in de Schilderswijk en de Stationsbuurt te ontmantelen. De horrorpoller op de Escamplaan legde eerder al het loodje, nadat meer dan 50 automobilisten tegen het ding aanbotsten met een schadepost van 1,6 miljoen euro tot gevolg.
Maar de twee exemplaren voor de ingang van het HagaZiekenhuis aan het Els Borst-Eilersplein zijn er nog. Althans, ze liggen in de grond en staan na maanden nog steeds niet fier omhoog. Daarom worden er verkeersregelaars ingezet. In april waren de kosten daarvan al opgelopen tot 134.100 euro en 98 cent. Inmiddels is de teller de twee ton gepasseerd: er is nu op deze plek 200.120,07 euro aan belastinggeld gespendeerd, blijkt uit onderzoek van Omroep West.
'Saaie baan'
Dat terwijl er maar bijzonder weinig autoverkeer te bespeuren is rondom de paal. Verkeersregelaars zeggen dat ze geregeld bijna in slaap vallen en dat het 'een hele saaie baan is, omdat er bijna niks te doen valt'.
Ze zitten vaak op een bankje aan de overkant een sigaret te roken, ijsberen doelloos heen en weer of maken een praatje met voorbijgangers en omwonenden.
Voor hun eigenlijke taak lijken ze bijzonder weinig in actie te hoeven komen. De gemeente Den Haag erkent dat er ter plaatse maar weinig verkeer is. 'Het aantal auto's dat hier nu rijdt, is zeer beperkt. Het gaat alleen om het laden en lossen van de winkels op het plein en om hulpdiensten', zegt een woordvoerder desgevraagd.
Zonde van het belastinggeld?
Is dat niet zonde van al het belastinggeld? 'De verkeersregelaar is op deze locatie ingezet nadat er klachten uit de buurt kwamen over gevaarlijke situaties veroorzaakt door autoverkeer. Automobilisten gebruikten deze route om de poller op de Escamplaan te omzeilen. Ondanks dat de kosten van de verkeersregelaar hoog zijn, is de veiligheid van voetgangers van een groter belang', zegt de gemeente.
Het hele probleem draait om een procedurele kwestie. Er moest eerst nog een zogeheten verkeersbesluit worden genomen en dat liet nogal op zich wachten. De woordvoerder: 'Het nieuwe verkeersbesluit is genomen. De bezwaartermijn tegen dit besluit is bijna voorbij.' Daarna kunnen de pollers weer omhoog'.

'Zoek een goedkopere oplossing'
Ondertussen klinkt er in de gemeenteraad gemopper over de kosten, al benadrukken alle politici dat ze de verkeersveiligheid heel belangrijk vinden. 'Wij van de PvdA begrijpen dat dit soort uitgaven vele reacties kunnen oproepen', zegt raadslid Mairan Sewtahal. 'We vragen de wethouder dan ook om in de toekomst naar goedkopere oplossingen te zoeken.'
'Het veilig houden van dit plein kan op een betere en goedkopere manier', zegt zijn VVD-collega Caroline Peeck. 'Met belastinggeld moet je verantwoord omgaan en het lijkt erop dat dit hier nu niet gebeurt.'
'Zet ze maar op Marktplaats, die pollers'
Richard de Mos van Hart voor Den Haag doet er nog een schepje bovenop. 'Het is bizar dat zuur verdiend geld wordt opgesoupeerd aan pollerellende. Zet de ellendige autoverdelgers tegen elk aannemelijk bod op Marktplaats', suggereert hij. De Mos wil dat alle pollers in de stad plaatsmaken voor camera's. 'Dat levert de stad geld op en voorkomt hoge kosten voor verkeersregelaars.'
Raadslid Maarten De Vuyst (GroenLinks) vindt dat het allemaal lang duurt. 'Die kosten kunnen niet blijven.' Volgens hem werkt het met de verkeerregelaars ook helemaal niet goed. 'Wij horen van bewoners dat er 's avonds veel auto's doorheen rijden of daar parkeren om naar een restaurant of winkel te gaan.'
Auto's rijden over het plein
Nu staan de verkeersregelaars er van 7.00 tot 19.00 uur. 'Ik vraag me af of dat wel het juiste moment van de dag is', zegt De Vuyst. Mairan Sewtahal is zelf overdag gaan kijken, maar toen stond er geen verkeersregelaar. 'Die had even pauze, geloof ik. In de tussentijd reden er twee automobilisten doorheen, die eigenhandig de pylonnen hebben verwijderd. Nogal gevaarlijk het plein op te rijden waar zoveel mensen lopen en bij een ziekenhuis is niet iedereen even fit.'
Ondertussen lijkt het ambtelijk geharrewar rond de poller verleden tijd te zijn. Waarschijnlijk is het binnenkort opgelost, zegt de gemeente. 'Afhankelijk van de procedure rond het verkeersbesluit is er een goede kans dat de pollerinstallatie binnenkort in gebruik kan worden genomen.' De dure en verveelde verkeersregelaars hoeven dan niet langer op het plein voor het HagaZiekenhuis te staan.