Jarenlange celstraf voor Thijs H. blijft staan

Rechtbanktekening van Thijs H. (midden) tijdens de rechtszaak in 2020
Rechtbanktekening van Thijs H. (midden) tijdens de rechtszaak in 2020 © ANP / Aloys Oosterwijk
DEN HAAG - De straf die de drievoudig moordenaar Thijs H. kreeg opgelegd, blijft staan. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag besloten. De 32-jarige H. werd in maart vorig jaar door het gerechtshof veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van drie mensen. Door de lange duur van de strafzaak, krijgt H. wel twee maanden strafkorting, bepaalde de Hoge Raad.
De cassatieprocedure bij de Hoge Raad draaide om de vraag in hoeverre H. ontoerekeningsvatbaar was als gevolg van de psychische wanen die hij had in mei 2019.
H. heeft bekend dat hij op 4 mei dat jaar in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssummerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man.

Advocaat vindt jarenlange cel onterecht

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) concludeerden dat H. volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij de moorden pleegde. Hij verkeerde in een psychose door schizofrenie, stellen de onderzoekers. H. vertelde dat hij via berichten in onder meer kentekens op auto's de opdracht had gekregen te moorden, anders zou zijn familie iets ergs overkomen.
De verdediging vindt het daarom onterecht dat H. een jarenlange celstraf is opgelegd. Hij zou in hun ogen alleen tbs met dwangverpleging moeten krijgen.

Slachtoffers bewust uitgekozen

Het hof redeneerde dat H. nog wel in staat was afwegingen te maken en hij zijn slachtoffers bewust uitkoos. Een jonge vrouw liet hij bijvoorbeeld met rust, net als een man met een herdershond. Anders dan de rapporten van psychiaters en psychologen, oordeelde het hof daarom dat de moorden hem deels kunnen worden toegerekend.
Daar gaat de Hoge Raad in mee, die daarmee het advies van de procureur-generaal overneemt. 'Iemand die lijdt aan een psychische stoornis kan nog steeds hebben nagedacht over de feitelijke betekenis van zijn voorgenomen daad en de gevolgen daarvan', aldus de procureur-generaal. Na de uitspraak van de Hoge Raad is geen beroep meer mogelijk.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!