Pro-Palestina-demonstratie loopt uit de hand, zwaar vuurwerk naar politie gegooid

Grimmige sfeer bij pro-Palestina-demo
Grimmige sfeer bij pro-Palestina-demo © Regio15
DEN HAAG - De politie heeft donderdagavond ingegrepen bij een pro-Palestina-demonstratie in het centrum van de stad. Daarbij is een persoon aangehouden. Bij de Turfmarkt en de Rijnstraat naast het Centraal Station werden agenten bekogeld met zwaar vuurwerk.
De pro-Palestina-demonstratie begon om 16.00 uur voor het Internationaal Strafhof aan de Oude Waalsdorperweg. Aan het einde van de middag werd het protest ontbonden en ging de groep onder politiebegeleiding naar het centrum.
Aan het begin van de avond verzamelde zich een aantal demonstranten bij de Turfmarkt, naast Den Haag Centraal. Tegen 20.00 uur werd de sfeer grimmig. Tientallen demonstranten liepen de stationshal in, die open was voor reizigers. De demonstranten werden opgeroepen het station te verlaten. Een paar mensen werden door agenten met een wapenstok geslagen omdat ze niet weg wilden.

Paarden en honden

Een aantal demonstranten gooide ook zwaar knalvuurwerk richting politieagenten. De politie zette vervolgens paarden en honden in. Rond 21.00 uur was het weer rustig rond het station.
Volgens een woordvoerder van de politie wordt onderzoek gedaan naar het gooien van vuurwerk. Hij sluit niet uit dat meer mensen worden aangehouden.
De pro-Palestijnse-demonstratie bij het Internationaal Strafhof was vooraf aangemeld bij de gemeente Den Haag. Er kwamen zeker vijfhonderd mensen op af, zag een verslaggever van Omroep West. Dat waren er meer dan de honderd mensen waar op gerekend was. Volgens een woordvoerster van de gemeente verliep de demonstratie daar ordentelijk.

Stenen

Dinsdagavond was er een spontane anti-Israël-demonstratie voor de deur van de Israëlische ambassade aan de Johan de Wittlaan, vlakbij congrescentrum World Forum.
Vervolgens was het onrustig in de Schilderswijk. Daar werden politieagenten bekogeld met stenen en zwaar vuurwerk. Bij de ongeregeldheden werd een tafel uit een raam gegooid, die maar nauwelijks een motorrijder miste. Ook werden er op de rails van de trambaan een deelscooter en meubels in brand gestoken. Onder beveiliging van de ME kon de brandweer bij de brand komen om deze te blussen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!