Meeste pinstoringen bij geldautomaat station Hollands Spoor

Foto ter illustratie: ANP
Foto ter illustratie: ANP
DEN HAAG - Geld pinnen? Op veel plekken is dat de afgelopen maand knap lastig, blijkt uit onderzoek van de NOS en de regionale omroepen. In september waren geldautomaten veel vaker in storing dan de banken eerder beloofden. Bij station Hollands Spoor in Den Haag, naast de supermarkt, waren de meeste storingen van Zuid-Holland. Daar was de geldautomaat ruim zestig keer in storing in één maand.
In onze provincie staat een geldautomaat gemiddeld 11,5 uur in storing. Het ging dus het vaakst mis bij station Hollands Spoor in Den Haag, maar de duur van de storing viel mee. 'Op zijn langst' kon de automaat drie dagen niet worden gebruikt, meldt Omroep West.
Volgens Geldmaat geeft de pinautomaat in de supermarkt bij HS vaker storing, omdat die veel gebruikt wordt. 'Die heeft dan niet een storing, maar is dan gewoon leeg', zegt Margo van Wijgerden van Geldmaat in Lunchroom Lash.
Pinautomaat gewoon leeg
De locatie van de pinautomaat kan een reden zijn van het vele gebruik. 'Die zit tegenover het station, dus mensen die daar uitstappen zijn bijvoorbeeld reizigers van Schiphol die een geldautomaat zoeken. Dat zou een verklaring kúnnen zijn, maar dat hebben we niet onderzocht', zegt Van Wijgerden. Volgens haar zijn in de buurt nog genoeg alternatieven om te pinnen, 'dat zie je op onze locatiewijzer'.
In Gouda duurde een storing het langst, daar kon je in de Primera aan de Markt meer dan twee weken geen geld uit de automaat krijgen. De meest opvallende storing was bij de Westfield Mall of The Netherlands in Leidschendam. Bij het winkelcentrum kon bij één van de pinautomaten ruim tien dagen geen geld worden gepind.

Meer storingen

In heel Nederland was de afgelopen maand één op twintig automaten defect, blijkt uit gegevens die de NOS en de regionale omroepen hebben verzameld. Geldmaat, die de pinautomaten beheert, bevestigt dat er meer storingen zijn en erkent dat de norm die banken hebben afgesproken voor dit jaar waarschijnlijk niet gehaald wordt.
Vorig jaar werd die norm van werkende pinautomaten ook al niet gehaald, meldt Geldmaat. 'We worden geconfronteerd met situaties die we van tevoren niet zagen aankomen', vertelt Peggy Corstens van Geldmaat. 'De praktijk is weerbarstig.'
De NOS verzamelde samen met regionale omroepen in de maand september data over 3.476 Geldmaat-automaten. Ieder uur werd van elk apparaat opgevraagd of het in bedrijf was of niet. Dit werd gecombineerd met gegevens over de openingstijden van de locatie waar de geldautomaat staat. Op basis van deze informatie berekenden we een gemiddeld storingspercentage. De data die hiervoor zijn gebruikt, werden verkregen via de locatiewijzer van Geldmaat.

Banken moeten zich houden aan afspraken

De Nederlandsche Bank (DNB) is vrij duidelijk. Geldmaat en de banken moeten zich houden aan de afspraken die zijn gemaakt. Het probleem is alleen dat zij dat slechts kunnen zeggen. 'Het is niet onze bevoegdheid om op te treden als toezichthouder. Maar we zullen de partijen wel aanspreken op de afspraken.'
Om ervoor te zorgen dat contant geld beschikbaar blijft, spraken de banken met elkaar af dat van de automaten die worden gebruikt, gemiddeld niet meer dan 2,5 procent van de tijd buiten werking mogen zijn. Dat cijfer wordt lang niet gehaald. In werkelijkheid was dat dus bijna 5 procent in september. Die cijfers gelden overigens voor heel Nederland.

Werken aan wet

Het Ministerie van Financiën betreurt dat die afspraken niet worden gehaald en dat de belofte die de banken deden dus niet wordt waargemaakt. 'Daarnaast werkt het ministerie aan een wetsvoorstel om banken te verplichten om contant geld op een goed niveau aan te bieden', laat een woordvoerder van het ministerie weten.
Geldmaat doet er naar eigen zeggen 'alles aan' om de afspraken die zijn gemaakt, na te komen. Er waren volgens Corstens in september bijzonder veel storingen, omdat er problemen zijn met een specifiek onderdeel van sommige apparaten. 'De levertijden zijn lang, dat maakt dat sommige automaten langer buiten gebruik zijn dan wenselijk.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!