Vernielde tuinkabouters, Sjaak Bral als prullenbak en meer in podcast 'Den Haag FM Deze Week'

De vernielde tuinkabouters in park Meer en Bos
De vernielde tuinkabouters in park Meer en Bos © Bert Groen
DEN HAAG - Sjaak Bral is de stem van de prullenbakken op Scheveningen, Ram Rambaratsingh strijdt tegen AOW-gat van Surinaams-Nederlandse ouderen en in Meer en Bos zijn onlangs tientallen tuinkabouters vernield. Presentator Rob Kemperman neemt samen met Judith Tielemans de week met je door. In een klein halfuur tijd ben je weer helemaal bij.
'Hee, bedankt. Je bent een engel. Maar zonder vleugels. Anders zou je wegvliegen.' Dat is het geluid wat kan klinken als je op Scheveningen je afval in een bak gooit. Het is de stem van cabaretier Sjaak Bral. Een aantal slimme prullenbakken op de boulevard en het strand is uitgerust met zijn stem om mensen te motiveren hun afval netjes weg te gooien.
'In mijn vak als cabaretier zijn er natuurlijk veel collega's die in Carré willen eindigen, dat wordt gezien als het hoogst haalbare', reageert Bral. 'Maar voor mij is een prullenbak op Scheveningen net zo mooi, Carré is toch ook een soort afvalbak. Ja hoor, ik vind het echt een hele eer.'
In Meer en Bos staan tientallen tuinkabouters onder een holle boom bij de ingang van de Heliotrooplaan. Onlangs werden zij echter vernield. Loosduiner Bert Groen zag hoe een aantal jongens de tuinkabouters kapot gooiden. 'Toen wij eraan kwamen, zijn ze snel weggegaan op hun fiets. We konden hun gezicht niet zien, omdat het begon te schemeren. Mijn zoon vond het ook heel stom. Hij is toen gelijk alle scherven gaan weghalen. Er lagen allemaal brokstukken. Dat is gevaarlijk voor honden.'
De 74-jarige Ram Rambaratsingh strijdt al 30 jaar om AOW voor Surinaams-Nederlandse ouderen. Die strijd werpt vruchten af. Tienduizenden Surinaams-Nederlandse ouderen krijgen binnenkort namelijk 5000 euro van de overheid.
Het strijdt voor ouderen die veel minder AOW krijgen, omdat ze tussen 1957 en 1975 in Suriname woonden. Dat was toen nog onderdeel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Door het zogenaamde 'AOW gat' loopt deze groep zo'n 300 tot 400 euro per maand mis.
Heb je tips voor mooie verhalen of leuke activiteiten? Geef dat dan door via denhaagfm.nl of op een van de socials.
De podcast van Den Haag FM is te vinden op Spotify en Podimo.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!