Bewoners woedend over parkeertarief van 37,50 euro per dag, gemeente werkt aan oplossing

De 62 plekken in de Hofbadtoren
De 62 plekken in de Hofbadtoren © Omroep West
DEN HAAG - Maar liefst 37,50 euro per dag vreesden bewoners van de Hofbadtoren in Den Haag te moeten betalen voor het parkeren van hun auto in de buurt. De gemeente voert op 1 november betaald parkeren in en het afgesloten terrein bij de flat is volgens de bewoners te klein voor al hun auto's, waardoor ze gedwongen zijn op straat te parkeren. Na zorgen van bewoners, komt de gemeente nu met een tijdelijke oplossing: komende tijd worden geen boetes uitgedeeld.
Vanaf volgende week woensdag moet er iedere dag van 9.00 uur 's morgens tot middernacht worden betaald voor het parkeren in de straten van de buurt De Reef, een 'driehoekje' tussen de Ypenburgse Boslaan en de Plas van Reef in de wijk Ypenburg. Maar de bewoners van de in die wijk gelegen Hofbadtoren kunnen geen parkeervergunning aanvragen.
De reden: de flat met ruim 160 woningen heeft een eigen parkeerterrein op de binnenplaats. Maar daar kunnen slechts 62 auto's van bewoners staan. Volgens de parkeernorm, een berekening van de gemeente hoeveel plekken er nodig zijn, zijn dat er genoeg.
Op dit terrein kunnen 62 auto's staan, daarbuiten wordt het betaald parkeren
Op dit terrein kunnen 62 auto's staan, daarbuiten wordt het betaald parkeren © Omroep West
Maar de bewoners ervaren dat anders: de plekken zijn geregeld vol, waardoor een deel van de mensen de auto dus wel in de wijk moet zetten. 'Geen van ons heeft daar tot nu toe moeite mee gehad. Wij zoeken namelijk rustig naar een parkeerplek', zegt Mireille Smith, die in de Hofbadtoren woont.
Het tarief wordt 2,50 euro per uur en er moet 15 uur per dag betaald worden. 'En dan ben je als bewoner straks 37,50 euro per dag kwijt. En dat zeven dagen in de week', zegt Smith. Ze werkt veel thuis en heeft berekend dat ze jaarlijks zo'n 6000 euro extra kwijt zou zijn.

'Helemaal geen overlast'

De grote vraag bij de bewoners is waarom de gemeente Den Haag betaald parkeren invoert. De drukte kan het volgens hen niet zijn. 'We hebben hier helemaal geen parkeeroverlast', legt Smith uit. 'Het is de gemeente die dat in 2017 heeft bedacht, toen het hele complex nog helemaal niet bestond. Dus ze houden zich aan een plan dat achterhaald is.'
Alleen als er toernooien zijn in het zwembad is het druk in de wijk en kan je wat lastiger je auto kwijt, zeggen de bewoners. 'Maar ook dan ervaren we geen parkeerdruk. Mensen zijn eventjes weg en als ze 's avonds terugkomen, is het weer rustiger.'

Reizigers die in de wijk parkeren

Waarom dan toch betaald parkeren? Op die vraag antwoordt de gemeente: 'In de directe nabijheid ligt het NS-station, een ov-halte en onder andere een zwembad en bioscoop. Het parkeerterrein bij het station wordt binnenkort een afgesloten en betaald P&R-terrein. Zonder betaald parkeren zullen veel reizigers en bezoekers uitwijken naar aangrenzende wijken met gratis parkeren.'
De woordvoerder wijst erop dat het de verantwoordelijkheid van de gemeente is om te voorkomen dat bewoners worden geconfronteerd met grote parkeerdrukte en dat daarom in 2017 is besloten om betaald parkeren in te voeren. 'Hierdoor blijven de beperkte parkeerplaatsen beschikbaar voor bewoners en hun bezoek.'
De wijk waar betaald parkeren wordt ingevoerd
De wijk waar betaald parkeren wordt ingevoerd © Omroep West
Omroep West ontving meerdere signalen uit de wijk dat de enige parkeerdrukte die bewoners ervaren, ontstaat door ambtenaren van het stadsdeelkantoor die hun auto in de woonwijk parkeren. Maar in dat beeld herkent de gemeente zich niet. Wel gaat Den Haag aan haar medewerkers vragen om waar mogelijk ergens anders te parkeren, zegt een woordvoerder.
'Daarnaast zitten er meerdere bedrijven in het gebied en ook het NS-station kan zorgen voor parkeerders in de wijk. Dat het drukker wordt in wijken en straten waar geen betaald parkeren is, is een bekend waterbedeffect', aldus de gemeente.

Voorlopig geen boetes

Na een inloopavond en vragen van Omroep West maakte de gemeente bekend dat de bewoners van de Hofbadtoren voorlopig niet op hoge kosten gejaagd zullen worden. 'De gemeente ziet dat bewoners in een lastige situatie zitten en is al met de verhuurder van de woningen in gesprek om te kijken hoe het probleem kan worden opgelost. Bewoners van de Hofbadtoren kunnen de komende tijd in de buurt blijven parkeren zonder daarvoor beboet te worden', kondigt een woordvoerder aan.
Vrijdag is een brief verspreid met uitleg over de coulanceregeling. Mensen die uiterlijk 1 november hun naam, adres en kenteken doorgeven via een e-mailadres van de gemeente, krijgen vrijstelling van het betaald parkeren in het gebied. Dat is een tijdelijke oplossing, benadrukt de gemeente. Welke permanente regel daar uiteindelijk voor in de plaats moet komen zodat de bewoners toch gratis dichtbij huis kunnen blijven parkeren als de binnenplaats vol is, is nog niet bekend. Daar kan de gemeente nu ook nog niks over zeggen.

'Blij, maar nog wel veel vragen'

Het nieuws over de tijdelijke oplossing zorgt voor voorzichtige blijdschap bij Smith en haar buren. 'Ik heb een aantal mensen via WhatsApp gesproken en we zijn wel blij, het is in ieder geval iets zo vlak voor 1 november', zegt ze. 'Maar we moeten nog afwachten, want het is tijdelijk. Hoe lang is 'de komende tijd'? Dus ik ben benieuwd waar de gemeente verder mee komt.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!