Honderden mensen lopen mee met mars tegen 'onrecht in de wereld'

Honderden mensen liepen zaterdag mee met een vredesmars door Den Haag
Honderden mensen liepen zaterdag mee met een vredesmars door Den Haag © ANP
DEN HAAG - Honderden mensen hebben zaterdag met een vredesmars door Den Haag steun betuigd aan de Palestijnen. De deelnemers liepen van Wijkpark Transvaal naar het Zuiderpark. Ze wilden daarmee aandacht vragen voor het ‘onrecht dat zich in de wereld voordoet en vooral in Palestina’.
Het protest begon zaterdagmorgen in Transvaal met een gebed onder leiding van een imam. Hij riep daarbij om op vooral vreedzaam te demonstreren, omdat het geen 'mars van agressie, maar van vrede' moest worden.
De vele honderden mensen liepen vervolgens naar het Zuiderpark. Ze hadden Palestijnse vlaggen bij zich en protestborden en spandoeken met onder meer de tekst 'Free Palestine'. Ook waren er vlaggen met Arabische teksten, meldt Omroep West. De politie liet via sociale media weten op de hoogte te zijn van de vlaggen en teksten op de borden. 'Deze worden beoordeeld en als sprake is van een strafbare vlag, wordt opgetreden', aldus de politie.

Spoeddebat

In eerste instantie meldde het persbureau ANP dat er een vlag van Hamas te zien was. Het bleek echter te gaan om een groene vlag met Arabische tekst, die lijkt op een Hamas-vlag. De PVV in Den Haag wil desondanks een spoeddebat in de gemeenteraad vanwege 'een boodschap met haat'.
Ook PVV-leider Geert Wilders zei dat er een Hamas-vlag te zien was. 'Schandalig en onaanvaardbaar', schrijft hij. De politie zegt in een reactie op Wilders dat ze ook deze op Hamas-vlag lijkende vlag hebben gezien. 'Deze is door onze beoordeeld en niet strafbaar.'
Daarmee is voor de Haagse PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis de kous nog niet af. Hij noemt het tonen van dit soort vlaggen 'een acuut gevaar voor de veiligheid in Den Haag'. Kruis heeft bij burgemeester Jan van Zanen een spoeddebat aangevraagd. Wat hij daarmee wil bereiken? 'Dat je inmiddels bijna dag in dag uit haatmarsen door de straten ziet trekken, met een boodschap van haat', zegt Kruis in een reactie.
De mars eindigde in het Zuiderpark. Daar werden enkele speeches gehouden, waarin onder meer werd opgeroepen om de Palestijnse vlag op te hangen en producten uit Israël te boycotten. Daarnaast werd er gebeden en er was een moment van stilte. Even voor 13.30 uur was de bijeenkomst afgelopen.
Eerder deze week liep een Pro-Palestina-demonstratie na afloop uit de hand, agenten werden op de Turfmarkt in Den Haag met zwaar vuurwerk bekogeld.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!