Maurice Steijn weg bij Ajax na slechtste seizoenstart ooit

Maurice Steijn tijdens de wedstrijd van zondag tegen FC Utrecht
Maurice Steijn tijdens de wedstrijd van zondag tegen FC Utrecht © ANP
DEN HAAG - Maurice Steijn is niet langer de coach van Ajax. Dat meldt de Amsterdamse voetbalclub op de eigen website. De Hagenaar verkaste afgelopen zomer van Sparta naar Ajax en tekende toen nog een contract tot en met 30 juni 2026. Maar vandaag gingen de wegen alweer uit elkaar. 'Wij kwamen tot de conclusie dat dit nu het beste is voor Ajax, al vind ik het vreselijk jammer', aldus Steijn zelf. Ajax beleeft de slechtste seizoenstart in de 67-jarige Eredivisie-historie. Na het verlies van Utrecht gisteren staat de club op de zeventiende plek.
De interim-algemeen directeur van Ajax, Jan van Halst, laat in een verklaring weten de afgelopen maanden 'heel intensief en professioneel' te hebben samengewerkt met Steijn. 'Maar de sportieve resultaten en de ontwikkeling van het team bleven achter. Vandaar dat we vandaag weer met elkaar om de tafel zaten.'
Volgens Van Halst zou Steijn ook zelf hebben getwijfeld of hij nog de goede man op de goede plek was. 'Samen hebben we vervolgens de conclusie getrokken dat het beter is om uit elkaar te gaan.'

Niet gelukt

Steijn zelf zegt dat er maandag twee keer overleg was met de directie van de club. 's Middags werd besloten dat hij vertrekt. 'Iedereen die mij kent weet dat ik er alles aan heb gedaan om Ajax terug te brengen naar waar deze club hoort. Maar het is mij niet gelukt. Ik wil de supporters en de mensen met wie ik hier heb samengewerkt hartelijk bedanken en ik hoop dat Ajax snel de weg omhoog inslaat.'
Steijn werd in juni gepresenteerd als de opvolger van John Heitinga. De reden daarvoor was volgens toenmalig technisch directeur Sven Mislintat dat de Hagenaar een ‘overperformer' zou zijn. Maar onder leiding van Steijn ging het niet goed met de club. Zo verloor Ajax bijvoorbeeld de klassieker tegen Feyenoord in eigen huis met uiteindelijk 0-4.

Moerwijk

Steijn werd geboren in Moerwijk en groeide op in de Gaarden. Als speler begon hij bij VIOS. Maar op zevenjarige leeftijd vertrok hij naar ADO Den Haag. Tussen 1993 en 1999 speelde hij in totaal 98 wedstrijden voor die club.
Zijn carrière als trainer begon bij de amateurs van ADO, als assistent van Bob Kootwijk. Vervolgens werd hij assistent bij het eerste en trainde hij ook de beloften. Toen op 30 maart 2010 Raymond Atteveld op non-actief werd gesteld als trainer van het eerste, volgde Steijn hem als interim op. Ruim een jaar later werd hij na het vertrek van John van den Brom naar Vitesse officieel trainer van ADO. Op 5 februari 2014 werd Steijn ontslagen en opgevolgd door zijn assistent, Henk Fraser. Vervolgens ging hij aan de slag bij VVV, Al-Wahda FC uit de Verenigde Arabische Emiraten, NAC en Sparta.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!