Gemeente trekt portemonnee: dit jaar een half miljoen euro subsidie voor vreugdevuren

Vreugdevuur op het Noorderstrand van Scheveningen
Vreugdevuur op het Noorderstrand van Scheveningen © ANP/ Jeffrey Groeneweg
DEN HAAG - De gemeente Den Haag stelt meer geld beschikbaar voor het organiseren van vreugdevuren in de stad. Het eerder vastgestelde bedrag wordt verdubbeld tot een bedrag van een half miljoen euro. Dit meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.
Eerdere jaren kregen de bouwers van de vuren op het strand en in Laak en Escamp in totaal een bijdrage van 239.000 euro van de gemeente. Dat bedrag is niet voldoende, wijst de ervaring uit. 'Gebleken is dat het subsidieplafond ontoereikend is gezien de aanzienlijke stijging in kosten van de benodigde veiligheidsmaatregelen', aldus het college in de brief. Het stelt daarom nu een half miljoen euro beschikbaar om de vreugdevuren te organiseren.
Het eerder bedrag was lager geraamd, omdat het voor het vaststellen van de subsidies is gekeken naar de kosten in de afgelopen jaren. Die geven echter vanwege de coronapandemie een vertekend beeld. 'In 2019, 2020, en 2021 konden de vuren geen doorgang vinden en de manier waarop voorheen de vreugdevuren werden georganiseerd is losgelaten', schrijft het college.
Voor de vuren op het strand komt meer geld beschikbaar, dan voor de vreugdevuren in de stad. Voor Duindorp en Scheveningen kan maximaal 161.000 duizend euro worden aangevraagd en voor de vuren in Laak en Escamp maximaal 89.000 euro.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!