Finish Tour de France Femmes volgend jaar in Kijkduin

Demi Vollering won in 2023 de Tour de France Femmes
Demi Vollering won in 2023 de Tour de France Femmes © ANP
DEN HAAG - De finish van eerste etappe van de Tour de France Femmes is volgend jaar in Kijkduin. Dat is vandaag in Parijs bekendgemaakt. Het vertrek op 12 augustus 2024 is in Rotterdam. De wielrensters gaan vervolgens via Voorne-Putten en het Westland naar Den Haag. Hier rijden ze onder meer via Zuidwest naar Kijkduin. 'Dit is fantastisch', aldus wethouder Hilber Bredemeijer.
Het is voor het eerste dat de belangrijkste meerdaagse wielerwedstrijd voor vrouwen niet in Frankrijk van start gaat. De basis van de route is vandaag onthuld tijdens de presentatie in het Palais des Congrès in Parijs. De openingsetappe gaat over een afstand van 138 kilometer. De definitieve route wordt binnenkort bekend gemaakt.
'De eerste etappe van de Tour de France Femmes moet een sportief feest worden voor de hele stad', aldus de gemeente Den Haag. Daarom gaan de wielrenners onder meer door Zuidwest naar Kijkduin. De finish in de badplaats is ook een eerbetoon van Mien van Bree, een pionier van het vrouwenwielrennen in Den Haag. Deze wielrenster woonde bijna haar hele leven in Loosduinen en werd wereldkampioen in 1938, in een tijd dat wielrennen door vrouwen nog werd afgekeurd.

Eerbetoon aan Mien van Bree

Wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, sport) laat in een verklaring weten trots te zijn dat de wielrensters de stad aandoen. 'Het is fantastisch dat de openingsetappe naar Den Haag komt en dat de finish in Kijkduin is. Komende zomer zijn de jarenlange werkzaamheden in Kijkduin afgerond. De finish is daarmee een feestelijke opening van het hernieuwde Kijkduin. En ook brengen we met de finish een eerbetoon aan sporticoon Mien van Bree.'
Mien van Bree
Mien van Bree © Familie Van Bree
Bredemeijer benadrukt dat het een evenement voor de héle stad moet worden. 'Daarom is het belangrijk dat de route door Zuidwest loopt. Het zal Hagenaars enthousiasmeren om zelf ook op de fiets te springen. Den Haag kijkt er naar uit om de wielrensters te ontvangen en hen samen met alle Haagse wielerfans aan te moedigen.'

l’Alpe d’Huez

Na de Zuid-Hollandse tweedaagse trekt de Tour de France Femmes naar Zuid-Limburg voor een etappe van Valkenburg naar Luik. De vrouwen-Tour eindigt op zondag 18 augustus op l’Alpe d’Huez.
De eerste twee edities Tour de France Femmes werden gewonnen door Annemiek van Vleuten (2022) en Demi Vollering (2023).
De derde editie van de Tour de France Femmes duurt van maandag 12 augustus tot en met zondag 18 augustus en telt acht etappes. Na de openingsetappe van Rotterdam naar Den Haag vindt er op 13 augustus een rit plaats van Dordrecht naar Rotterdam en later die dag een individuele tijdrit door Rotterdam.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!