Woonwagenbeleid stuit op stevige kritiek: 'stapelen is een inbreuk op culturele identiteit'

DEN HAAG - Opnieuw krijgen woonwagenbewoners weinig duidelijkheid over hun toekomst in de stad. Met een nieuw woonwagenbeleid wil wethouder Martijn Balster (Volkshuisvesting, PvdA) meer zekerheid bieden, maar de nota schiet in het verkeerde keelgat. Onduidelijkheid over standplaatsen en het idee over woonwagens stapelen vallen slecht bij de Haagse politieke partijen.
'Telkens als we ergens dachten te komen, maakte de gemeente achter gesloten deuren andere afspraken', zegt Henk Coret, woonwagenbewoner aan de Energiestraat. De tien woonwagens aan deze straat wachten al jaren op een vervangende locatie, maar alternatieve plekken worden keer op keer afgewezen.
De bewoners aan de Energiestraat hebben na een lang proces eindelijk een locatie op het oog aan de Henri Faasdreef in Leidschenveen. Op deze locatie zijn twaalf tot twintig standplaatsen mogelijk. Bij de verplaatsing van de woonwagenbewoners worden twaalf van deze standplaatsen ingenomen, wat betekent dat er acht plekken in totaal bijkomen.
Flexwoningen
Op het stuk grond aan de Henri Faasdreef kunnen de bewoners van de Energiestraat al meteen op buren rekenen, want een deel van het gebied wordt op dit moment nog gebruikt voor flexwoningen. Deze woningen staan hier nog voor anderhalf jaar, maar daarna worden zij verwijderd.
Dit leidt tot discussie in de vergadering, want als deze woningen weg gaan, kan er toch meer ruimte beschikbaar komen voor extra standplaatsen? Meerdere partijen zien hierin een mooie kans, maar de wethouder is in eerste instantie afhoudend. Het lijkt erop dat partijen dit via een amendement in de gemeenteraadsvergadering moeten regelen, maar laat op de avond geeft wethouder Balster toch de toezegging dat onderzocht gaat worden hoe het aantal standplaatsen kan uitbreiden wanneer flexwoningen vertrekken.
Schaarse ruimte
Met een nieuw woonwagenbeleid wil het college van burgemeester en wethouders concrete plannen maken om meer standplaatsen in de stad te vinden, maar de locaties blijven vaag. De bewoners aan de Energiestraat krijgen eindelijk duidelijkheid, maar vele andere standplaatszoekende zitten nog in onzekerheid.
Er moeten in de komende tien jaar 80 standplaatsen bijkomen waarvan de helft voor 2028. Maar de ruimte in de stad is schaars. 'Het zoeken naar locaties in deze stad is enorm ingewikkeld', zegt wethouder Balster. 'Er zijn heel veel normen waaraan een locatie moet voldoen, van geluidsnormen tot een aansluiting op voorzieningen waaraan ook grondgebonden woningen moeten voldoen.'
Verouderde onderzoeken en weinig vertrouwen
Waar verschillende raadsleden tegenaan lopen, is dat de onderzoeken waarop het plan bouwt verouderd zijn. De locaties die onderzocht zijn lopen volgens SP-fractievoorzitter Lesley Arp 'achter op de realiteit' en hoewel er een onderzoek naar woonbehoefte van woonwagenbewoners in 2020 is afgenomen, stuit dit ook op kritiek vanwege een kleine onderzoeksgroep.
Waar de problemen samenkomen is een vertrouwensbreuk tussen de woonwagenbewoners en de gemeente. Na een langlopend uitsterfbeleid en een uitspraak van het College van de Rechten van de Mens moet de gemeente nu juist standplaatsen faciliteren, maar bewoners voelen zich nog steeds benadeelt. 'Na jaren strijd en loze beloftes zien we eindelijk licht aan het einde van de tunnel', zegt Janet Hulskers, ook woonachtig aan de Energiestraat. 'We voelen ons al jaren geen mens meer.'
Woonwagens stapelen
Om meer woonruimte te bieden, wordt een creatief idee geopperd: er wordt onderzocht of de woonwagens kunnen stapelen. Het idee is dat er dan een aparte woonruimte of tweede verdieping bovenop bestaande woonwagens gebouwd wordt. De onderbouwing is dat de ruimte in de stad schaars is en het volgens de gemeente ook de familieband kan bevorderen.
Het idee om een extra verdieping te bouwen, een verticale uitbreiding, verbaast bijna alle partijen. 'Het idee van een verticale uitbreiding is een inbreuk op de culturele identiteit van woonwagenbewoners', zegt Lesley Arp van de SP. Lisa van de Voort van GroenLinks geeft aan dat het idee door de Roma en Sinti gemeenschap als discriminerend wordt ervaren en Sebastian Kruis van de PVV is erg duidelijk in zijn betoog: 'Ik wil verticaal uitbreiden nooit meer lezen in een nota.'
De kritiek van de raadsleden en fractievertegenwoordigers wordt goed gehoord door wethouder Balster. 'Dit is nog een conceptnota, omdat het nog met stad besproken moet worden', zegt Balster. 'Ik ben niet met die proef getrouwd: als uit gesprekken met bewoners en belanghebbenden blijkt dat ze het niet willen, wordt het idee geschrapt.'