Mark Rutte: 'Ik had eerder moeten stoppen'

Mark Rutte: 'Ik had eerder moeten stoppen'
Mark Rutte: 'Ik had eerder moeten stoppen'
DEN HAAG - Mark Rutte is te lang blijven zitten als minister-president. Dat zei hij zaterdagmorgen zelf tijdens het programma Spuigasten van Den Haag FM. 'Ik vind zelf ook dat ik eerder had moeten stoppen', aldus de demissionair premier. Een van de redenen daarvoor is dat hij zelf vindt dat als je twintig jaar in de politiek zit, de ‘effectiviteit' vermindert.
De huidige VVD-leider Dilan Yesilgöz zei zaterdagmorgen in een interview met AD dat zij vindt dat Rutte na de coronacrisis had moeten stoppen. Op de vraag van presentator Ron Fresen of hij dat met haar eens is, antwoordt Rutte 'ja'.
De demissionair premier zegt ook dat hij de laatste tijd heeft nagedacht over de vraag of hij eerder had moeten vertrekken. En tot de conclusie is gekomen dat dit inderdaad het geval is. Hij wijst erop dat hij op dit moment twee decennia actief is in de politiek. 'En als je het zo lang doet, is het lastig om te tegen de kiezers te zeggen: ik ben nog fris en fruitig.' Dat terwijl hij zelf ook erkent dat de 'effectiviteit' na al die tijd afneemt. Bovendien signaleert hij ook zelf dat de 'gunfactor' richting de VVD en hemzelf een beetje was verdwenen.

Onvoldoende informatie

Rutte vertelt ook dat hij om zijn werk goed te kunnen blijven doen, gezonder is gaan eten en meer aan sport is gaan doen. Toch blijft het zwaar, zegt hij. ‘Je moet de hele dag aanstaan. En vaak besluiten nemen op basis van onvoldoende informatie.’
Verder speelt ook mee dat hij op dit moment nog het enige kabinetslid is dat al zo lang actief is. Dus blijven ook alle grote dingen die mis zijn gegaan – de gaswinning in Groningen, de toeslagenaffaire – aan hem kleven. Verder moet je als politicus naar maar de jaren voortschrijden ook steeds meer compromissen sluiten. 'Dat is ten koste gegaan van het profiel van mijn club', erkent hij.

Internationale baan

Het besef dat hij eigenlijk al had moeten stoppen, kwam achteraf. Want op het moment zelf zijn er altijd redenen om door te gaan, aldus de premier. 'Er zijn altijd argumenten waarom het niet zonder jou kan.'
Rutte sluit niet uit dat hij na de verkiezingen een internationale baan aanneemt. De oorlog in Oekraïne heeft hem aan het denken gezet of hij toch niet verder moet gaan. 'Zou het op me afrollen, dan zeg ik zeker ja', zegt hij.
Mark Rutte in gesprek met Ron Fresen
Mark Rutte in gesprek met Ron Fresen © Den Haag FM

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!