Den Haag Centraal krijgt twee sporen terug die al jaren buiten gebruik waren

Spoor bij Den Haag Centraal
Spoor bij Den Haag Centraal © Omroep West
DEN HAAG - Den Haag Centraal krijgt twee sporen, die al sinds 2016 niet meer worden gebruikt, weer terug. De NS verwacht in de toekomst meer reizigers die de trein willen pakken. Zodoende worden sporen 11 en 12 klaargemaakt voor de toekomst, zo meldt ProRail.
Ooit kwam Metrolijn E naar Rotterdam nog aan op de twee sporen. In 2016 is aankomstplek naar de tweede verdieping verplaatst en sindsdien zijn de sporen niet meer in gebruik genomen. 'We willen meer treinen gaan rijden in de toekomst', legt een woordvoerder van ProRail uit.
En dat moet ten goede komen van de hoeveelheid reizigers die het station aan kan. 'Door dit nu te doen hebben we straks twee sporen extra en dus meer capaciteit. We willen dat het reizen makkelijker wordt voor de reizigers.'

'Moeten alles inpassen'

ProRail begint in de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 november met de werkzaamheden. 'Er moet best veel gebeuren: we moeten de techniek weer helemaal inpassen, ballast weghalen, kijken of alles nog goed werkt, of er nieuw spoor aangelegd moet worden, of de technische installatie nog klopt.'
Kortom: een flinke klus. Eén die aan omwonenden en reizigers niet onopgemerkt voorbij zal gaan. 'Die gaan het wel merken. Als we konden werken zonder overlast zouden we dat doen, maar dat kan helaas niet', zegt de woordvoerder.

Ballast vervangen

Om de overlast zoveel mogelijk te beperken zijn er volgens ProRail voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo zijn er bijvoorbeeld schuttingen rondom de werkzaamheden geplaatst. Die moeten het opwaaiende stof tegenhouden wanneer ProRail de ballast, de stenen onder het spoor, gaat vervangen.
De schuttingen zijn er niet alleen omdat het stof het station vies zou maken. In oude ballaststenen zit namelijk kwartsstof, dat bij werkzaamheden vrij kan komen. En dat kan kankerverwekkend zijn.

Veel overlast van stof

'Als je daar jarenlang aan wordt blootgesteld, kan dat gezondheidsproblemen veroorzaken', vertelt de woordvoerder in het programma West Wordt Wakker. 'Daarom vervangen wij die stenen nu door kwartsloze ballast.'
Omdat Den Haag Centraal een dak heeft kan het stof ook niet zomaar wegwaaien en kan het blijven hangen. ProRail houdt de stenen daarom nat tijdens de werkzaamheden, zodat er zo min mogelijk stof opwaait. Tegen de geluidsoverlast is helaas een stuk minder te doen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!