Haagse opvanglocaties voor vluchtelingen blijven langer open

Asielzoekers wachten bij de poort van het aanmeldcentrum van de IND in Ter Apel
Asielzoekers wachten bij de poort van het aanmeldcentrum van de IND in Ter Apel © ANP
DEN HAAG - Opvanglocaties voor asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen in Den Haag blijven langer open. Vooralsnog is er namelijk geen zicht op een nieuwe plek waar zij terechtkunnen, laat de gemeente maandag weten. Het gaat om de crisisnoodopvang van asielzoekers in Pink Flamingo en Park Hotel, de noodopvang in het Fletcher hotel en de opvang van Oekraïense ontheemden aan de Zandvoortselaan.
Den Haag vangt in totaal 75 asielzoekers op in Park Hotel en Pink Flamingo Hotel. In het Fletcher Stadshotel worden ongeveer honderd statushouders opgevangen. Dit zijn nareizigers, mensen die met hun familie zijn herenigd, die wachten op een passende woning in een Nederlandse gemeente.
Volgens de gemeente lopen de huidige afspraken over de hotels tot het einde van dit jaar. 'Er is op deze termijn geen andere locatie in beeld (in of buiten Den Haag) waar de asielzoekers kunnen worden opgevangen. Het college heeft daarom besloten om de (crisis)noodopvang op deze locaties te verlengen tot en met 31 december 2024', is te lezen in een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Gemeentelijke opvang

Ook zitten er nog ongeveer 1250 vluchtelingen uit Oekraïne in de gemeentelijke opvang. Zo'n honderd van hen, waaronder een dansgezelschap, verblijven in een voormalig kantoor in de buurt Kijkduin, niet ver van het strand. Die opvang wordt verlengd tot maart 2025.
Het college kondigde eerder aan dat het aanstuurt op duurzame opvanglocaties die ook voor langere tijd beschikbaar zijn. Het ontwikkelen hiervan locaties kost echter tijd. En ook op korte termijn wil het college een bijdrage blijven leveren aan de noodopvang van vluchtelingen. 'Dat wil zeggen dat we – indien nodig – onze medewerking (blijven) verlenen aan de inzet van hotels.'

Omwonenden

Omwonenden van de opvanglocaties worden per brief geïnformeerd over de verlenging. Er zijn volgens de gemeente geen signalen van overlast op deze plekken. Indien er toch behoefte aan is, wordt een informatieavond georganiseerd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!