Nog drie weken tot verkiezingen: stempas wordt deze week bezorgd

Stembureau NH Hotel
Stembureau NH Hotel © Richard Mulder
DEN HAAG - Er zijn 25 politieke partijen om uit te kiezen en er zijn 264 stembureaus in de stad om een stem uit te brengen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Nederland mag op woensdag 22 november naar de stembus vanwege de val van het kabinet-Rutte IV. De stempas valt deze week op de mat.
Om de verkiezingen in goede banen te leiden zijn er in ieder stembureau vrijwilligers om het proces te begeleiden. Zij controleren de stempas, de identiteitsbewijzen en delen stemformulieren uit. Liefhebbers voor zo'n bijdrage kunnen zich nog melden bij de gemeente.
De meeste stembureaus zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een scootmobiel en voor kiezers die minder goed ter been zijn. Ook is er een aantal stembureaus met extra hulpmiddelen voor kiezers die blind of slechtziend zijn.
Wie op 22 november niet in Den Haag is kan ook in een andere gemeente de stem uitbrengen. Dat kan echter niet met de thuisbezorgde stempas, daarvoor moet een kiezerspas aangevraagd worden. 'Daarmee kunt u in heel Nederland stemmen.' Van 6 tot en met 17 november is zo'n pas aan te vragen. Ook is het mogelijk iemand te machtigen om te gaan stemmen.
Bij de verkiezingen van maart 2021 waren VVD, D66 en PVV de populairste partijen voor de Tweede Kamer bij Haagse kiezers.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!