Meisje (15) dat snackbarhouder doodstak trekt hoger beroep in: 'Opluchting voor de nabestaanden'

Xiao en haar man Wei Chen
Xiao en haar man Wei Chen © Eigen foto
DEN HAAG - Het hoger beroep in de rechtszaak van de moord op de Haagse snackbarhouder wordt niet doorgezet. Dat heeft de advocaat van het 15-jarige meisje dat Wei Chen doodstak aan Omroep West laten weten.
Het meisje kreeg op 12 oktober één jaar jeugddetentie en een PIJ-maatregel, beter bekend als jeugd-TBS, opgelegd. Dat is de maximumstraf voor een 15-jarige. Aanvankelijk gaf haar advocaat, Hennie Van Eeuwijk, aan in beroep te gaan tegen de straf, maar nog niet te weten of het hoger beroep doorgezet zou worden.
Waarom het beroep ingetrokken wordt wil Van Eeuwijk niet zeggen. De nabestaanden van Wei Chen zijn blij dat het beroep niet doorgaat. 'Het is voor de nabestaanden een hele opluchting als de strafzaak hiermee definitief tot een einde komt', laat hun advocaat Sebas Diekstra weten.
Snackbarhouder Wei Chen werd op 27 januari van dit jaar doodgestoken op het Dr. H.E. Van Geldererf in Houtwijk in Den Haag. Vlak daarvoor werden hij en zijn vrouw geslagen en geschopt door de drie tieners. Dat gebeurde na een ruzie op de parkeerplaats bij een supermarkt.
De twee medeverdachten, de 17-jarige broer en een 17-jarige vriendin van het meisje dat Wei Chen doodstak, gaven eerder al aan niet in beroep te gaan tegen hun straf. Zij kregen respectievelijk een halfjaar en tien maanden jeugddetentie opgelegd, allebei met jeugd-TBS.
Volgens advocaat Sander Rens, die het 17-jarige meisje bijstaat, omdat het haar niet veel zou brengen. 'Ze berust er in, wil door kunnen en aan de behandeling beginnen. Een hoger beroep zou betekenen dat ze mogelijk nog wel een jaar in voorarrest zou zitten en die tijd gaat niet van de jeugd-tbs af.'
Met het intrekken van het hoger beroep is de zaak nu definitief afgerond.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!