Anti-Israëlische leus geprojecteerd op Mauritshuis: 'Schandalig'

Anti-Israëlische leus op Mauritshuis
Anti-Israëlische leus op Mauritshuis © Twitter - BIJ1
DEN HAAG - Activisten van politieke partij BIJ1 hebben de anti-Israëlische leus 'from the river to the sea, Palestine will be free' op het Mauritshuis in Den Haag geprojecteerd. Het Centraal Joods Overleg (CJO) is van plan aangifte te doen. De slogan wordt gezien als antisemitisch, omdat die het bestaansrecht van Israël ontkent.
Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft de leus in de Tweede Kamer in de ban gedaan om de antisemitische lading die de uitspraak volgens velen heeft. Door de slogan te projecteren 'verzet BIJ1 zich tegen de steeds toenemende druk op onze vrijheid van meningsuiting om solidair te zijn met de Palestijnen en hun strijd tegen de kolonisatie van het land', legt de partij op X uit.
Voorzitter Chanan Hertzberger van het CJO, een samenwerkingsverband van verschillende Joodse organisaties, vindt dat de actie van BIJ1 'vlak bij de Tweede Kamer' te ver gaat. Hij bevestigt berichtgeving in het AD dat het CJO mogelijk donderdag aangifte wil doen.

Den Haag legt de bal bij Openbaar Ministerie

'Schandalig', noemt Hertzberger het. Volgens de voorzitter wil BIJ1 zich profileren over de ruggen van onder anderen Joden. Hij sluit niet uit dat het CJO komende tijd vaker juridische stappen neemt in wat hij 'een zeer hectische periode' noemt.
De gemeente Den Haag laat in reactie op de projectie weten dat het aan het Openbaar Ministerie is om te kijken of de projectie strafbaar is. Het Mauritshuis was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Mensen uit elkaar drijven

De Haagse CDA-fractievoorzitter Kavish Partiman is van mening dat dergelijke leuzen mensen uit elkaar drijven, 'terwijl we juist nu nader tot elkaar zouden moeten komen'.
'De mensen die deze leus hebben geprojecteerd, zijn zelf ook herhaaldelijk geconfronteerd met kwetsende woorden in hun strijd voor gelijkheid', gaat hij verder. 'Juist van hen zou je verwachten dat we, als fatsoenlijke mensen, rekening houden met anderen wanneer een deel van de samenleving terecht opmerkt dat een bepaalde leus kwetsend is.'
De VVD en de ChristenUnie/SGP vinden de leuzen die zijn geprojecteerd 'onaanvaardbaar'. 'De leus miskent het bestaan van de staat Israël en is ook terug te vinden in het handvest van terreurorganisatie Hamas', stellen ze in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. 'De Tweede Kamer heeft in meerderheid uitgesproken dat de leus een oproep tot geweld is.'

Celstraf voor complottheorie

VVD en ChristenUnie/SGP maken zich bovendien grote zorgen over de Joodse gemeenschap in Den Haag. 'Bij onze fracties zijn signalen binnengekomen van Joodse leerlingen die op scholen worden gepest vanwege hun Joodszijn, een algeheel gevoel van onveiligheid in de gemeenschap en een diepe angst er alleen voor te komen te staan in de stad', stellen de partijen. VVD en ChristenUnie/SGP willen dat het college samen met het Openbaar Ministerie onderzoekt of er snelrecht ingezet kan worden bij antisemitische incidenten in de stad.
Eerder deze maand werd een 42-jarige man tot twee maanden gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij een antisemitische complottheorie op het Anne Frankhuis projecteerde. De tekst 'Anne Frank is uitvinder van de balpen', trekt de echtheid van Anne Franks dagboek in twijfel en wordt gezien als Holocaustontkenning.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!