245.000 euro verdeeld onder zeven duurzame initiatieven van bewoners

Zonnepanelen
Zonnepanelen © Justin Lim/Unsplash
DEN HAAG - Bewoners met een idee voor een duurzaam project, konden dit najaar weer meedoen aan de Energie uit de Wijk Challenge. Elf initiatieven streden om een geldbedrag, uiteindelijk werden er daar zeven uit gekozen. Onder hen wordt het resterende subsidiebedrag van 245.000 euro uitgekeerd.
Het gaat om zeven projecten van buurtbewoners die in hun wijk, buurt of straat samen de overstap naar schone energie maken in 2024. Het is wel de bedoeling dat de winnende initiatieven binnen een jaar tastbare resultaten halen.
Eerder dit jaar was er ook een ronde van Energie uit de Wijk, toen werd 130.000 euro verdeeld over drie projecten. Wethouder Arjen Kapteijns (Energietransitie, Mobiliteit en Grondstoffen) vindt de challenge een succes: 'We wilden vooraf projecten uit alle delen van de stad uitnodigen om mee te doen. Dat is goed gelukt en daar ben ik heel trots op.'
De winnaars van de tweede ronde Energie uit de Wijk Challenge
De winnaars van de tweede ronde Energie uit de Wijk Challenge © Gemeente Den Haag

Dit zijn de zeven winnaars:

  • Groen Roemer Visscher College - Moerwijk en Zuiderpark: de school wil het gebouw, het onderwijs verder verduurzamen en ook de buurt laten meeprofiteren van opgewekte energie.
  • Verduurzamen Oranjeflat 2, Zeekant, Scheveningen: de VvE gaat onderzoeken of door het toevoegen van een woonlaag op het gebouw, er budget beschikbaar komt voor het verduurzamen van het pand.
  • Duinoord onder de kurk: bewoners in Duinoord gaan een proef doen met sedum-kurkcassettes op platte daken zodat hun woningen warm blijven in de winter en koel in de zomer.
  • Energieke Waterscouting Stichting Groepshuis MacDonald: verduurzamen en slim koppelen van energie van gebouw en schepen samen met studenten van de Haagse Hogeschool.
  • Duurzame Enterprise in de Binckhorst: zij gaan in samenwerking met jeugd en de buurt het schip ‘Enterprise’ van het Zeekadetkorps Den Haag verduurzamen.
  • Living Lab Vruchtenbuurt: zij gaan buurtbewoners actief betrekken bij hun plannen voor opwek, opslag en verdeling van energie in hun wijk.
  • Overkapping Hofje Wagenstraat: de VvE van de Wagenstraat 156 t/m 174 willen een glazen overkapping met zonnepanelen plaatsen. Zo wekken ze stroom op en isoleren ze de oude huisjes.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!