Gemeente: fraude met cadeaukaarten voor mantelzorgers en vrijwilligers

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Jack Finnigan (Unsplash)
DEN HAAG - De gemeente Den Haag doet aangifte van fraude bij het waarderingsprogramma voor mantelzorgers en vrijwilligers. Uit een eerste onderzoek is duidelijk geworden dat mensen aanspraak hebben gemaakt op deze beloning zonder dat zij hier recht op hadden. 'Op verschillende manieren hebben cybercriminelen en aanvragers die niet in aanmerking kwamen het waarderingsprogramma misbruikt ten koste van daadwerkelijke mantelzorgers en vrijwilligers', aldus wethouder Mariëlle Vavier. 'Dat is onacceptabel.'
Volgens het stadhuis is sprake van 'cybercrime, oplichting, valsheid in geschrifte en computervredebreuk'. Hierdoor konden mensen die daar geen recht op hebben aanvragen voor een cadeaukaart dienen. Begin deze week is er aangifte gedaan van dit onrechtmatig gebruik.
In totaal zijn er 38.422 aanvragen ingediend ter waarde van tweeënhalf miljoen euro. Het is nog niet duidelijk hoeveel hiervan terecht zijn en hoe vaak er sprake is van fraude. Het onderzoek hiernaar is inmiddels begonnen. Wel zijn er bij de gemeente signalen binnengekomen dat scholieren bijvoorbeeld via Snapchat elkaar tippen en dat er soms hele klassen de waardering aanvragen.
Wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks, Zorg) is ontdaan door het nieuws. 'Er is misbruik gemaakt van de regeling', zegt Vavier. 'Het is triest om te moeten constateren dat wat bedoeld is als een compliment voor mensen in onze stad die steeds klaar staan om anderen te helpen, nu vanwege cybercriminaliteit moet worden stopgezet.'

Onderzoek

De gemeente Den Haag is eerder dit jaar begonnen met het nieuw waarderingsprogramma voor mantelzorgers en vrijwilligers. Vanaf augustus dit jaar werd geconstateerd dat de aanvragen voor een cadeaukaart sterk toenamen en dat een aantal mensen dubbele aanvragen had lopen. Begin september liep de toename zelfs zo uit de hand dat de gemeente besloot het programma te stoppen.
Sociaal rechercheurs, bij de gemeente in dienst om bijstandsfraude op te sporen, deden naar aanleiding van de toename onderzoek en constateerden dat in één geval daadwerkelijk sprake is van oneigenlijk gebruik van de regeling. Naar aanleiding van het onderzoek zijn ook een paar verdachte DigiD-accounts verwijderd die betrokken zijn bij de identiteitsfraude.

Opgespoord

De komende weken moet uit onderzoek blijken wat de omvang van de fraude is. Dat moet ook duidelijk worden of en hoe de onterechte aanvragers kunnen worden opgespoord.
Volgens Vavier is een vergelijkbaar programma ook in Rotterdam gesloten vanwege criminelen die misbruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om een cadeaubon aan te vragen.
In Den Haag zijn meer dan 300.000 mantelzorgers en vrijwilligers actief. Sinds 2015 ontvangen zij hiervoor een waardering. Ze kunnen een waardebon. Dit wordt geregeld door middel van een waarderingsprogramma voor mantelzorgers en vrijwilligers en de gemeente ontvangt hier jaarlijks geld voor van de landelijke overheid.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!