Bij vechtpartij betrokken clubs reageren: 'Zijn ogen gleden weg en er kwam schuim uit zijn mond'

Het ging er hard aan toe
Het ging er hard aan toe © Dumpert
DEN HAAG - 'Onze spelers en technische staf voelen zich inmiddels onveilig', schrijft voetbalclub GDA in een reactie op de vechtpartij die afgelopen zaterdag uitbrak bij voetbalvereniging BMT. De clubs kregen het met elkaar aan de stok en één persoon raakte daarbij gewond. Ook BMT reageert en beschuldigt de tegenstander van racistische uitlatingen als 'kanker Turken en 'kutvolk'.
Bij een amateurwedstrijd tussen de Haagse clubs BMT en GDA Loosduinen gingen supporters en spelers na het fluitsignaal met elkaar op de vuist. Op filmpjes die rondgaan op sociale media is te zien dat het er hard aan toe ging. Beiden clubs reageren op het incident en zijn het over de aanleiding niet eens.
BMT laat in een uitgebreide reactie weten dat er door de supporters van GDA scheldwoorden en beledigende racistische opmerkingen werden geuit richting hun spelers. Daaronder kwetsende uitlatingen zoals 'kanker Turken' en 'kutvolk'. 'Dit heeft onze gemeenschap diep geschokt en verontrust', aldus het bestuur.

Schuim uit de mond

Volgens BMT deed zelfs de trainer van GDA hier aan mee en schold hij hun speler Enrico de Haas tijdens de tiende minuut van de wedstrijd uit met 'je kanker moeder'.
Het bestuur stelt ook dat een clublid na de wedstrijd werd aangevallen. Hierbij zou de 60-plusser zwaargewond zijn geraakt. 'Het slachtoffer liep zwaar hoofdletsel op en verloor het bewustzijn. Zijn ogen gleden weg en er kwam schuim uit zijn mond. De omstanders waren diep geschokt door deze gebeurtenis en ervan overtuigd dat het leven van ons clublid in gevaar was', schrijven zij. Het lid heeft aangifte gedaan bij de politie.

De video

Het filmpje dat circuleert, geeft volgens BMT niet weer wat er voorafgaand aan de video gebeurde, waardoor de club imagoschade oploopt. De vereniging vraagt iedereen dan ook om voorzichtig te zijn met het trekken van conclusies. 'Wij accepteren en tolereren in geen enkele vorm aansprakelijkheid voor het incident.'
De club geeft aan, indien het bestuur van GDA hiertoe bereid is, wel in gesprek te willen gaan om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Onveilig voelen

Het bestuur van GDA Loosduinen houdt haar reactie op zijn beurt kort. Het stelt dat de lezing van het bestuur van BMT geen recht doet aan de werkelijke gebeurtenissen. 'Eén en ander heeft tot gevolg gehad dat de spelers en technische staf zich inmiddels onveilig voelen.'
De club geeft aan het hier verder bij te willen laten om verdere escalatie te voorkomen. 'Het is nu aan de KNVB en de politie, waar wij alle vertrouwen in hebben.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!