Kabinet wil mobieltjes weren op basisschool: 'De meeste scholen maken al afspraken'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Geen mobieltjes meer in klassen op basisscholen en in het speciaal onderwijs. Dat wil het kabinet. Maar sommige basisscholen snappen er niks van. 'Het is een non-issue. De meeste basisscholen maken al afspraken met de kinderen en that's it', zegt directeur Gerard van Vliet van basisschool Jeroen in Spoorwijk.
Er komt geen wettelijk verbod op de mobieltjes in de klas, maar de onderwijsminister heeft vergaande afspraken gemaakt met de sector. Maar dat gebeurt volgens Van Vliet vaak al op de scholen zelf. 'Het is geen probleem op basisscholen', meent hij in Bob Staat Op.
'Ik heb er bij mij op school met leerkrachten over gesproken. In groep 8 hebben alle kinderen hun telefoon mee, maar die gaat nooit af', vervolgt de directeur. 'Ze nemen het op eigen risico mee. Als-ie afgaat in de school zeggen we dat de mobiel uit moet, een tweede keer moeten ze het ding inleveren.'

'Pak echte problemen aan'

En dat werkt goed op basisschool Jeroen. Bij kinderen in groep 8 is de mobiel in de klas nog geen enkele keer een probleem geweest. 'Als je een ministerie nodig hebt voor dit soort zaken dan heb je als directie slappe knieën. Dit kan je toch zelf regelen? Het kan niet zo ingewikkeld zijn', vindt Van Vliet.
Hij ziet liever dat het ministerie zich bezighoudt met echte problemen. 'Pak dat leerkrachtentekort eens aan. Dit is een non-issue.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!