Energietoeslag zorgt voor minder armoede, ruim 7 procent lage inkomens in Den Haag

Foto ter illustratie: Julian Hochgesang (Unsplash)
Foto ter illustratie: Julian Hochgesang (Unsplash)
DEN HAAG - Vorig jaar leefden ruim 637.000 mensen in armoede. Dat is 3,8 procent van de bevolking en het laagste percentage sinds de eerste inkomensmeting in 1977. De sterke daling in vergelijking met een jaar eerder (5,0 procent in 2021) hangt samen met de energietoeslag en andere inkomensondersteunende maatregelen. Als die er niet waren geweest hadden bijna een miljoen mensen in armoede geleefd. In onze stad lag het percentage wel flink hoger.
In de vier grote steden (Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) woonde vorig jaar 13 procent van de bevolking, 'maar van alle mensen met een armoederisico woonde 24,2 procent daar'. In Den Haag was dat percentage 7,4 procent.
Maatregelen zoals de energietoeslag hebben ervoor gezorgd dat de groep met risico op armoede kleiner is geworden. Eind 2022 kregen alle huishoudens tweemaal 190 euro overgemaakt vanwege de hoge energiekosten. Daarnaast kregen huishoudens rond het sociaal minimum een energietoeslag van 1.300 euro.

Energietoeslag in 2023

Ook dit jaar wordt de energietoeslag aan verschillende doelgroepen toegekend. Huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum krijgen 800 euro overgemaakt, eerder kregen die al een voorschot van 500 euro. Huishoudens met een inkomen tussen 130 en 150 procent van het sociaal minimum kunnen 400 euro energietoeslag krijgen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!