Twaalf jaar cel voor man (45) na poging moord op ex

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Pixabay
DEN HAAG - Een 45-jarige man moet 12 jaar de cel in vanwege een poging tot moord. De rechtbank concludeert dat de man zijn ex-vriendin wilde vermoorden omdat zij met een ander wilde trouwen. Naast de celstraf moet de man ook een schadevergoeding betalen.
Het incident gebeurde op 17 januari in Den Haag. In zijn auto reed hij naar de straat van zijn ex in Transvaal om haar daar op te wachten. 'Toen is hij op haar afgelopen en heeft hij haar van dichtbij in het gezicht geschoten, waarbij de kogel haar één centimeter naast haar rechterneusvleugel raakte', meldt de rechtbank.
Het slachtoffer is vervolgens gevlucht. Daarop volgde nog een poging tot schieten, waarbij het wapen dienst weigerde. De vrouw werd door haar zoon met bebloed gezicht aangetroffen. 'Dat het slachtoffer het schietincident heeft overleefd, is een bijzonder gelukkige omstandigheid.' Wel heeft ze een zenuwbeschadiging opgelopen.

Trouwen met een ander

Later verklaarde ze dat ze een maand eerder al bedreigd was. Dat gebeurde nadat ze had gezegd te gaan trouwen. 'Ook een zoon van de verdachte verklaarde dat zijn vader het slachtoffer had gewaarschuwd dat hij haar zou neerschieten als zij met een ander zou trouwen', aldus de rechtbank.
'In de maand voor het incident nam de verdachte een filmpje op waarin hij spreekt over het verdriet dat zijn ex-vriendin hem heeft aangedaan en waarin hij zegt dat hij zich genoodzaakt ziet om een moordenaar te zijn dan wel te worden.' In een andere video liet hij een vuurwapen zien. Dat werd later gebruikt bij de schietpartij.

Celstraf en schadevergoeding

De rechtbank heeft de man veroordeeld voor poging tot moord met voorbedachte rade. Daarbij heeft de verdachte bekend, maar volgens de rechter geen verantwoordelijkheid genomen voor de daad. Ook toonde hij geen oprecht berouw of empathie voor het slachtoffer. De man moet 12 jaar de cel in en moet zijn ex een schadevergoeding van 59.000 euro betalen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!