Minister reageert op 'gebrek aan steun' voor nabestaanden snackbareigenaar, toont medeleven

DEN HAAG - 'Dit soort situaties moet er niet toe leiden dat ondernemers of nabestaanden in de bijstand terecht komen.' Dat zegt minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) in reactie op de afwikkeling van de hulp aan de nabestaanden van de vermoorde snackbareigenaar You Wei Chen. De minister kreeg Kamervragen van Kamerlid Wybren Van Haga (BVNL) over het gebrek aan financiële hulp en medeleven vanuit de overheid.
'In eerste instantie wil ik mijn medeleven betuigen aan de familie met het tragische verlies van hun geliefde', opent minister Weerwind de beantwoording. 'Juist in dit soort situaties is het van het grootste belang dat de communicatie met de burger zorgvuldig is.'
Van Haga stelde vragen, omdat hij verbaasd was over de manier waarop de overheid de weduwe Xiao heeft geprobeerd bij te staan, of eigenlijk het gebrek eraan. Hij wilde weten of de overheid niet meer kan doen in dit soort situaties en vraagt zich af of de hulp die van de overheid komt wel genoeg is.
'Omstandigheden tragisch'
'Ik begrijp dat omstandigheden bij overlijden, zeker in het geval van een misdrijf, tragisch zijn en nabestaanden op dat moment veel aan hun hoofd hebben en het is dan ook van belang dat mensen goed ondersteund worden hierbij', antwoordt de minister op de vragen van Van Haga.
De minister gaat zelf niet in op de specifieke zaak van de snackbareigenaar, maar wil er niet aan dat de overheid te weinig hulp biedt. 'Er is een uitgebreid maatschappelijk stelsel voor hulp aan slachtoffers en burgers in dit soort situaties, wel gelden er bepaalde voorwaarden.'
'Gemeente heeft best gedaan'
Wat Femke Beeloo betreft, die in nauw contact staat met de familie Chen en eerder een crowdfundingsactie startte, geven de antwoorden van de minister maar weinig duidelijkheid over de hulp die er is voor mensen die in zo'n situatie terecht komen. Ze zag dat de gemeente Den Haag ondanks alle moeite zelf geen regeling konden vinden om Xiao Chen te helpen.
'Ze hebben bij de gemeente wel echt hun best gedaan om een regeling te vinden waar zij gebruik van kon maken, maar die was er dus niet', zegt Beeloo. 'Ze heeft een eigen appartementje, maar het zou toch te zot zijn dat je dat moet verkopen om de eigen rekeningen te betalen? Ik denk dat je in dit soort situaties naar de mens moet kijken en niet naar de regelingen die vastgelegd zijn.'
Tal van regelingen
In de antwoorden somt de minister vervolgens een tal van regelingen op waar slachtoffers en nabestaanden aanspraak op kunnen maken. Zoals bijvoorbeeld een tegemoetkoming van 5000 euro uit het Schadefonds Geweldsmisdrijven, ook kunnen slachtoffers en nabestaanden aanspraak maken op de bijstand bij de gemeente.
Voorwaarde daarbij is wel dat de nabestaande in kwestie maar een maximaal bedrag mag hebben aan kapitaal, je mag maximaal 238.737 euro in bezit hebben als ondernemer. Dat is inclusief de waarde van het eigen huis.
'Moet iets voor gevonden worden'
De weduwe kreeg volgens Beeloo inderdaad de tegemoetkoming van 5000 euro en een bedrag voor het afwikkelen van de uitvaart van You Wei Chen. 'Die wordt vervolgens wel in mindering gebracht op de schadevergoeding die ze straks krijgt', legt zij verder uit. Maar wat extra hulp betreft, wordt er dus maar weinig duidelijk: 'Hier moet landelijk iets voor gevonden worden', besluit zij.
Wat BVNL en Hart voor Den Haag-fractievoorzitter Richard de Mos betreft stapt de minister in elk geval over het daadwerkelijke probleem heen, de hulp voor ondernemers in dit soort specifieke gevallen is wat de partij betreft onvoldoende.
Anders regelen
'We hadden gehoopt dat de minister dat ook zou inzien. Hij zegt eigenlijk dat er voldoende regelingen zijn, terwijl mevrouw in dit geval nog steeds in de problemen zit. Het moet daarom anders geregeld worden en we zijn daarom voornemens om aanvullende vragen te stellen.'