Luchtvervuiling in Haaglanden gelijk aan meeroken vijf sigaretten per dag, meer dan landelijk

Uitlaat auto
Uitlaat auto
DEN HAAG - De gezondheidsschade door luchtvervuiling in onze regio (Haaglanden) is hoger dan het landelijk gemiddelde. Tot die conclusie komt GGD Haaglanden na onderzoek over de luchtkwaliteit. De verontreiniging staat gelijk aan het meeroken van vijf sigaretten per dag. Gemiddeld in Nederland ligt dat op 4,6 sigaretten per dag.
De luchtvervuiling zorgt voor meer zieken en kan leiden tot vroegtijdig overlijden, aldus de GGD. 'Gemiddeld leven inwoners van Nederland 11,2 maanden korter door het inademen van ongezonde stoffen in de lucht; in de regio Haaglanden is de situatie ongunstiger, inwoners leven daardoor zo’n 12,4 maanden korter.' De cijfers hebben betrekking op 2019. In de coronajaren erna was er minder luchtvervuiling omdat bijvoorbeeld minder mensen met de auto reisden.
'Luchtvervuiling heeft vooral invloed op je longen en op hart- en vaatziekten', vertelt Eline Kolb (adviseur Milieu en Gezondheid) in Lunchroom Lash. In onze regio komen astma-gerelateerde klachten meer voor. 'Dat komt met name door een hogere concentratie van stikstofdioxide. Dat wordt onder andere uitgestoten door verkeer.' 'Het onderzoek laat zien dat luchtverontreiniging in onze regio een groot probleem is. Tijd om in te zetten op een schonere lucht', reageert GGD Haaglanden-directeur Annette de Boer.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!