IJsvogels in Den Haag handje geholpen met speciale broedwanden

Een ijsvogel
Een ijsvogel © Vincent van Zalinge / Unsplash
DEN HAAG - Er zijn ongeveer 36 ijsvogelpaartjes in Den Haag. Maar de zeldzame knalblauwe en oranje vogeltjes hebben nauwelijks goede plekken om te broeden. Om ze te helpen, bouwen de Haagse Vogelbescherming en de gemeente speciale broedwanden.
IJsvogels zijn schuw: je hoort ze eerder dan dat je ze ziet. Toch worden ze regelmatig waargenomen in Den Haag, weet Het Haagse Groen. De vogels komen onder meer voor in park Clingendael, het Westbroekpark, Arendsdorp, park Oosterbeek en Meer en Bos.
De vogels maken hun nest in steile oevers, maar die komen weinig voor. Daarom worden er speciale broedwanden voor ze gebouwd. 'Daar maken de mannetjes en vrouwtjes samen tunneltjes tot één meter diep. In de holte aan het einde leggen de vrouwtjes eitjes, broeden ze en brengen ze hun jongen groot. Drie keer per jaar hebben ze een nest van zes eieren', vertelt Foeke Zeilstra van de Haagse Vogelbescherming.
De ijsvogelwand in park Oosterbeek
De ijsvogelwand in park Oosterbeek © Haagse Vogelbescherming
Samen met stadsecologen zijn 27 kansrijke plekken geselecteerd. Afgelopen winter werden al twee ijsvogelbroedwanden gebouwd bij de Haagse Stadskwekerij en in park Oosterbeek. Komende winter komen daar nog eens drie wanden bij.
Er zijn wel voorwaarden voor de locatie. Zo moet er binnen duizend meter visrijk water zijn. IJsvogels leven van vis namelijk. 'En dat je er als mens bij kan komen om bij vorst een wak te hakken, zodat ze altijd aan voedsel kunnen komen', zegt Zeilstra.

Stadsnatuur beschermen

Stadsecoloog Esther Vogelaar van de gemeente is blij met de broedwanden. Het zegt namelijk ook wat over de waterkwaliteit. 'Als in een gebied ijsvogels leven, is dat een teken dat het goed gaat met de kwaliteit van het water en de vissoorten. IJsvogels zijn volkomen afhankelijk van vis. Is die niet meer te vinden, dan komt de ijsvogel er niet meer voor', legt ze uit.
'Dit project is een van de manieren waarop we onze stadsnatuur willen beschermen en versterken. Daarom steunen we de ijsvogelwanden van harte.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!