Drie broers runden illegale gokwereld in Den Haag: 'Koffiehuizen werden afhankelijk van hen'

© Bermix Studio (Unsplash)
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) eist zestien maanden cel tegen drie Haagse broers omdat ze leiding zouden hebben gegeven aan een gokorganisatie, die in de Haagse Schilderswijk en Transvaal illegale weddenschappen organiseerde. De broers zouden daarmee hebben bijgedragen aan gokverslaving en schuldenproblematiek in beide wijken, meent het OM.
De organisatie werd in april 2018 al opgerold, na een onderzoek van de politie dat één jaar duurde. Daarna duurde het 5,5 jaar voordat de zaak deze week bij de Haagse rechtbank op zitting kwam.
Het goksyndicaat zou op 71 locaties in vooral de Schilderswijk en Transvaal mensen de mogelijkheid hebben geboden om via computers op de uitslag van sportwedstrijden te wedden. De organisatie zorgde voor de software voor printmachines, contant geld en de zogenoemde gokzuilen in de winkels en de cafés.

Kloppend hart in de Schilderswijk

Volgens de officier van justitie vormden de broers Ilhan A. (34), Ihsan A. (39) en Selehattin A. (46) het bestuur van het goksyndicaat. Een internetcafé aan de Vailliantlaan in Den Haag was het kloppend hart van de organisatie.
Vanuit deze zaak werd er meegekeken op de computers in de horecazaken en winkels. Als de politie in een thee- of koffiehuis binnenviel, kon de organisatie op afstand de schermen van de gokzuilen snel op zwart zetten.

Miljoenen verdiend

De drie broers zouden ieder in één jaar 1,5 miljoen euro hebben verdiend. Het OM eist naast de celstraffen dat de verdachten die criminele winst afstaan aan de staat.
Vier andere leden van de vermeende gokorganisatie zouden in die periode elk 21.000 euro hebben verdiend. Dat geld zouden ze ook moeten inleveren. Tegen deze verdachten, die loopjongens waren van de broers, eist het OM daarnaast celstraffen van twaalf en negen maanden.

Koffiehuizen afhankelijk

De drie broers hadden een 'fulltime job met het aanbieden van de illegale weddenschappen', zei de officier van justitie woensdag. Ze zijn volgens de aanklager verantwoordelijk voor 'gokverslaving en schulden' in Haagse wijken die toch al kwetsbaar zijn.
Thee- en koffiehuizen werden afhankelijk van hen. Als er niet kon worden gegokt, dreigden de uitbaters hun klandizie kwijt te raken. 'Zo bouwden de verdachten een machtpositie op in de wijk', meende de officier van justitie.

'Bewijs klotst tegen de plinten'

Hij verklaarde woensdag in de rechtszaal dat 'het bewijs tegen de verdachten tegen de plinten klotst'. Hun telefoons zijn een jaar lang afgetapt. Ook namen undercover-agenten regelmatig poolshoogte in de horecazaken waar de illegale weddenschappen werden aangeboden. Eigenaren van deze zaken zijn eerder al bij de rechtbank verschenen en kregen werkstraffen en geldboetes oplopend tot 5.000 euro.
'De tentakels van de organisatie spreidden zich uit tot buiten Den Haag', zei de officier van justitie. Uit tapgesprekken blijkt dat het vermeende goksyndicaat ook actief was in Den Bosch en Utrecht.
Donderdag en vrijdag zullen de advocaten van de verdachten aangeven hoe zij tegen de verdenkingen en strafeisen aankijken. De uitspraak is over enkele weken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!