Norberto wil zijn vrouw redden, maar steekt op haar in: 'Ik dacht dat Poetin achter mij aan zat'

De man die werd opgepakt
De man die werd opgepakt © Regio15
DEN HAAG - 'Een stem zei mij dat ik iets uit mijn vrouw moest halen, anders zou ze dood gaan.' Hagenaar Norberto M. begon in juni vorig jaar in zijn woning opeens op zijn vrouw in te steken met een mes. Zijn zoon moest de verdachte van haar af halen. Het Openbaar Ministerie eist nu drie jaar cel tegen M., waarvan een jaar voorwaardelijk.
Op 11 juni 2022 waren hij en zijn vrouw bij hun dochter geweest. Maar op de terugweg naar hun woning aan de Haagse Hoefkade ging het mis. 'Op de terugweg dacht ik al dat Poetin achter me aan zat, en dat ik de confrontatie met hem moest aangaan', vertelt M. vrijdag aan de Haagse rechtbank.
Eenmaal thuis raakte de man helemaal in de war. Hij begon zijn vrouw opeens te steken in de borst, in de armen en in de hand. 'Het was helemaal niet de bedoeling haar te doden', zegt hij in de rechtszaal.

Zoon hoorde moeder schreeuwen

De zoon van de twee hoorde zijn moeder schreeuwen, en stormde naar beneden. Zijn vader zei tegen zijn moeder dat ze 'allebei zelfmoord moesten plegen'. De zoon trok daarop M. van zijn moeder. 'Ik dank God dat mijn zoon ingreep', vertelt de verdachte vrijdag aan de rechters.
De rechters willen weten hoe het tot de geweldsexplosie kwam. M. werkte veel en had veel stress. Slapen ging niet goed meer. Hij verdiepte zich al langer in het geloof en kreeg kort voor de dramatische gebeurtenis een visioen tijdens het lezen van de bijbel. Zijn woonkamer werd hel verlicht, hij zag piramides.

Poging tot doodslag

De officier van justitie vindt dat M. schuldig is aan een poging tot doodslag. De aanklaagster eist drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook zou de man zich moeten laten opnemen in een kliniek. Daarna wil M. terug naar zijn vrouw. 'We zijn al veertig jaar samen', zegt hij. Zij staat positief tegenover zijn terugkeer.
Deskundigen hebben vastgesteld dat M. verminderd toerekeningsvatbaar is. Door een combinatie van slaapgebrek en stress belandde hij in 2022 in een kortstondige psychose. Daar heeft M. in de gevangenis, waar hij al anderhalf jaar verblijft, geen last meer van. Hij gebruikt er ook geen medicijnen.

Toch medicijnen gebruiken

De deskundigen menen echter dat het wel goed is dat hij toch medicatie gaat gebruiken. Er is een risico dat de man weer in de war raakt, en dan weer vreemde dingen gaat doen. De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!