Fietsroute Grote Marktstraat krijgt alsnog kleurmarkering

© Den Haag FM
DEN HAAG - De fietsgoot in de Grote Marktstraat krijgt een kleurmarkering. Een aangenomen voorstel van raadslid Jelle Meinesz van Hart voor Den Haag moet een einde maken aan de identiteitscrisis van de straat.
De positie van fietsers in de straat leidt al tijden tot onduidelijkheid. En zorgt ook voor hoofdbrekens in de politiek. Officieel is de Grote Markstraat een 'gedeelde ruimte', waar fietsers te gast zijn. Maar er is ook een 'goot' aangelegd. Daardoor denken sommige mensen dat er een officieel fietspad is.
Dat levert soms gevaarlijke en onduidelijke situaties op, tot grote ergernis van wandelaars en fietsers. 'Het is bijzonder gevaarlijk', vertelt raadslid Jelle Meinesz in Lunchroom Lash.
'Doordat de kleur van de stenen van het fietspad en het voetgangersgedeelte hetzelfde is, is het niet voor iedereen duidelijk waar het fietspad precies ligt. 'Het idee is om het verdiepte fietsgedeelte een andere kleur te geven en mogelijk borden met een snelheidsbeperking van 15 kilometer per uur te plaatsen', aldus Meinesz.
'Helemaal mooi zou zijn als er ook zebrapaden komen om het winkelend publiek te laten oversteken. Dat zou ook een zege zijn voor mensen met een visuele beperking.'

Alternatieve route

Eerder dit jaar probeerde de gemeente fietsers te weren uit de Grote Marktstraat door een alternatieve fietsroute aan te bieden over de Gedempte Burgwal en de Gedempte Gracht. Maar die route bleek niet bepaald aantrekkelijk voor fietsers. De straat is smal en er rijdt veel verkeer. En hoewel de Grote Marktstraat wordt gepresenteerd als voetgangerszone, blijft het voor fietsers wel gewoon toegestaan er doorheen te rijden.
Het college van burgemeester en wethouders liet in een reactie weten niets zien in de kleurmarkering. Toch rekent Meinesz erop dat zijn aangenomen motie binnenkort wordt uitgevoerd. Op de vraag welk kleur het fietspad moet krijgen, heeft Meinesz nog geen antwoord. 'Misschien maar groen-geel?'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!