Standbeeld koning Willem II maakt plaats voor uitkijktoren Binnenhof

Voorbereidende werkzaamheden
Voorbereidende werkzaamheden © RVB
DEN HAAG - Het standbeeld van koning Willem II, een vertrouwd gezicht op het Buitenhof, is dinsdag met paard en al van zijn voetstuk getild. Vanwege de werkzaamheden op het Binnenhof moet de voormalige koning plaatsmaken voor een uitkijktoren die er de komende jaren zal staan.
Het beeld maakt plaats voor een uitkijktoren van bijna dertig meter hoog die in de zomer van 2024 gereed is. Het proces van de ontmanteling begon vandaag met het afhijsen van het paard en de voetplaat.
Het beeld, inclusief paard en voetplaat, weegt naar schatting tussen de 1.500 en 2.500 kilo. Voor het transport werd een elektrische truck met dieplader ingezet. Het beeld werd op deze dieplader gehesen met een mobiele kraan.

Viskraam

Eerder deze week werd ook de iconische viskraam, die normaal gesproken pal naast koning Willem II staat, al verplaatst. De kraam staat nu aan de overkant van de straat, bij de Biesieklette.
Eigenaar Martin Buutveld sprak al meerdere keren zijn wanhoop uit over de Binnenhofrenovatie. Anderhalf jaar lang werd zijn viskraam omringd door hekken die de werkzaamheden afschermen. En begin deze maand kwamen die hekken zelfs zo dichtbij te staan, dat de klanten zijn kraam nauwelijks meer konden bereiken.

Ruiterbeeld is kopie

Het beeld van koning Willem II is overigens niet het originele beeld dat vanaf 1854 op het Buitenhof stond. De gemeente Tilburg, waar Willem II in 1849 overleed, nam het originele beeld in 1923 voor duizend gulden over. Omdat er geen geld was voor een nieuw ontwerp, werd er voor Den Haag een kopie gemaakt van het ruiterbeeld.
Het beeld wordt weggehaald
Het beeld wordt weggehaald © Den Haag FM

Waar gaat Koning II heen?

Het monumentale ruiterstandbeeld van 3,9 meter hoog wordt tijdelijk opgeslagen buiten het bouwterrein van de Binnenhofrenovatie. In de opslag worden alle onderdelen van het beeld nagekeken op beschadigingen en waar nodig herstelt.
Als de Binnenhofrenovatie voltooid is, komt het standbeeld weer terug op zijn vertrouwde locatie, bevestigt het Rijksvastgoedbedrijf die over de renovatie gaan. Er wordt nog onderzocht of Willem II, nadat hij nagekeken en hersteld is, op een tijdelijke locatie gezet kan worden tot de werkzaamheden aan het Binnenhof voorbij zijn.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!