Sluiting dreigt voor Louis Couperus Museum: 'Jaarlijks een ton nodig'

© Louis Couperus Museum
DEN HAAG - Het Louis Couperus Museum in de Archipelbuurt kan niet voortbestaan zonder steun. Het doek dreigt op 1 januari al te vallen. 'We merken steeds meer dat de financiële basis op dit moment té wankel is', zegt directeur Josephine van de Mortel. 'Wij zijn afhankelijk van een enkele privé-financier en dat is op de structurele termijn ondoenbaar. Vandaar onze noodkreet en oproep.'
'Ondanks het feit dat het jubileumjaar 2023 meer bezoekers naar het Louis Couperus Museum bracht dan ooit blijkt het niet mogelijk een museum te blijven runnen op basis van privé-financiering alleen', meldt het museum op haar eigen website.
Momenteel wordt het museum gesteund door één enkele privé-financier. 'Daarom zijn wij op zoek naar een nieuwe mecenas.' Er wordt gezocht naar mensen die op structurele basis het museum financieel willen steunen. 'Je moet denken aan jaarlijks een ton. Daar zouden we enorm mee geholpen zijn', vertelt de directeur in het radioprogramma Lunchroom Lash. Men zou het fijn vinden als de gemeente er een rol in wil spelen.

'Couperus zit in DNA van de stad'

'Couperus is met de stad verweven, het zit in het DNA van Den Haag', vervolgt Van de Mortel. 'De thema's die je in Couperus' werk kunt vinden zijn nog helemaal van nu. Als je kijkt naar het thema gender of het antikolonialisme. Hij is verrassend actueel.'
Daarnaast zegt het museum te groeien en dus op zoek te willen naar een ander pand. 'We groeien een beetje uit ons jasje, want we hebben ieder jaar een wisselende tentoonstelling en dan zou het heel aardig zijn als we ook een aparte ruimte hadden waar we de echte, typische Couperus-dingen permanent tentoon kunnen stellen.
Hart voor Den Haag wil met spoed vergaderen over het dreigende verdwijnen van het museum. 'Het is de grootste Haagse schrijver die we ooit hebben gehad. We hebben een mooi plein en een mooi standbeeld en een museum hoort er zeker ook bij', zegt raadslid Coen Bom in Bob Staat Op.
Hij denkt dat er mogelijk een incidentele subsidie aan het museum kan worden gegeven, 'of dat we helpen met een marketingcampagne'. Daarnaast is crowdfunding wellicht een optie. Hij denkt dat het 'voor relatief weinig geld' kan worden gered. Donderdag komt het onderwerp aan bod in een commissievergadering.

Zo ik íéts ben, ben ik een Hagenaar

Een woordvoerder van wethouder Saskia Bruines laat weten dat de zorgen bekend zijn en dat ze in gesprek wil met het museum. 'Louis Couperus is één van de meest bekende Nederlandse schrijvers. Zijn Haagse romans portretteren de stad. Van Couperus, die jarenlang over de hele wereld heeft gereisd, kennen we natuurlijk allemaal de beroemde uitspraak: Zo ik íéts ben, ben ik een Hagenaar.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!