Sintvoorieder1: 'Het is belangrijk dat alle kinderen Sinterklaas kunnen vieren'

Edwin Rutten met de vrijwilligers van Sintvoorieder1
Edwin Rutten met de vrijwilligers van Sintvoorieder1 © Den Haag FM
DEN HAAG - Deze week staan de uitzendingen bij Den Haag FM en Radio West vijf dagen lang in het teken van de inzamelactie Sintvoorieder1. Tijdens de actieweek worden cadeaus ingezameld voor kinderen die anders geen cadeau zouden krijgen met Sinterklaas; kinderen die in (verborgen) armoede opgroeien. In dit bericht lees je terug hoe de eerste dag is verlopen.

18:45 - Eindstand dag 1: 7828

Het moment is aangekomen. De eindstand van dag 1 is bekend. Om 15:30 stond de teller nog op 1795 cadeaus. Maar dankzij de gulle donaties van allerlei lokale instanties en omroepen, maar natuurlijk ook alle (anonieme) weldoeners die vandaag naar de bibliotheek toekwamen, is dat bedrag aan het einde van de dag gestegen naar 7828.
Angela Brouwer van stichting Sintvoorieder1 is er blij mee. 'Mooi op weg naar die 50.000.'
De teller staat op 7828
De teller staat op 7828 © Den Haag FM

18:15 - Rijswijkse Schouwburg doneert 40 kaartjes voor kindervoorstellingen

De directeur van de Rijswijkse Schouwburg, Renee van Ingen, was in de bieb aanwezig om veertig theaterkaartjes te doneren, per twee verpakt. 'Want theater is altijd leuker samen dan alleen.'
'We hebben kaarten voor wat oudere kinderen zoals de voorstelling Checkpoint, bekend van de proefjes op TV, 100 procent Coco is een hele leuke musical en voor de kleintjes hebben we Buurman en Buurman, Bumba en Bing is Jarig', vertelt Van Ingen.
Renee van Ingen doneert theaterkaartjes
Renee van Ingen doneert theaterkaartjes © Den Haag FM

17:45 - Presentator Curt Fortin brengt cadeautjes

Acteur en presentator Curt Fortin is in de bibliotheek om cadeautjes te brengen en terug te blikken op de regenachtige Sinterklaasintocht, die hij samen met Pim Markering presenteerde. 'Ik kwam thuis en trok al die natte kleren uit en op een begeven moment viel er een pepernoot. Ik was gisteren helemaal kapot, maar als je die blije kindjes ziet, is het het waard hoor.'
Curt heeft ook cadeautjes bij zich voor Sintvoorieder1. 'Ik heb puzzels, een supersonische auto met een prehistorisch dier en een unicorn. Zes cadeautjes in totaal. Leuk toch!'
Curt Fortin is in de bibliotheek
Curt Fortin is in de bibliotheek © Den Haag FM

17:30 - 2800 cadeautjes afgeleverd

Er worden nog steeds heel veel cadeautjes afgeleverd. Eén dame komt wel met een heel grote lading aan. Margriet Rotteveel zamelde samen met 25 andere vrijwilligers die leiderschapstraining geven bij 'Mile 12 Humanication' in drie weken 2800 cadeautjes.
'Wij hebben ons doel gezet', vertelt ze. 'We willen met elkaar 5000 cadeautjes afgeven aan het einde van de week. We willen dus 10 procent van de Sintvoorieder1 actie inzamelen', vertelt Margriet. 'Ik kom dus nog een keer terug deze week met meer.'
Margriet zit al op 2800 cadeaus maar wil naar de 5000
Margriet zit al op 2800 cadeaus maar wil naar de 5000 © Den Haag FM

17:15 - GroenLinks en PvdA doneren cadeaus

Janneke Holman en Isabel Bos van PvdA en GroenLinks komen cadeaus doneren in de bibliotheek. Ze hebben onder andere schattige knuffeldiertjes en spelletjes bij zich.
Janneke Holman en Isabel Bos brengen cadeautjes
Janneke Holman en Isabel Bos brengen cadeautjes

16:50 - Bijzondere poppen geschonken

Verslaggever Judith gaat langs bij meneer van Alphen (85) in Zoetermeer die vijfhonderd poppen in huis heeft staan, waarvan hij een deel graag doneert aan Sintvoorieder1. 'Mijn vrouw is twee jaar geleden overleden' , vertelt hij. 'Als kind had zij niet veel speelgoed, daar was het geld niet voor. Ze is op latere leeftijd, toen ze rond de twintig was, poppen gaan verzamelen. En in haar leven heeft ze er wel vijfhonderd verzameld.'
Meneer heeft er een hele kamer voor ingedeeld samen met zijn vrouw. 'Zoals ik vroeger postzegels verzamelde, verzamelde zij poppen. Die kwamen we dan tegen op de markt bijvoorbeeld. Sommige zijn een halve meter hoog en andere zijn twintig, dertig centimeter. Zitten dure en minder dure poppen.' Kinderen moeten er volgens hem wel voorzichtig mee zijn, want sommige poppen kleine onderdeeltjes.
Bijzondere poppen geschonken
Bijzondere poppen geschonken © Den Haag FM

16:00 - Bas en Pim

Het is weer tijd voor een wisseltruc bij de radiopresentators. Bas Martinius van Omroep West en Pim Markering van Den Haag FM nemen de microfoon over van Marjolein en Tom.
De twee werkten zaterdag al samen tijdens de sinterklaasintocht. 'Mijn schoenen liggen nog te drogen op de verwarming', grapt Pim. 'Het weer was vreselijk', stemt Bas in. 'Maar nu is het droog, dus het weer is geen excuus voor iedereen die wil komen doneren.'
Bas en Pim nemen presentatie over
Bas en Pim nemen presentatie over © Den Haag FM

15:40 - Haagse Corrie doneert 50 cadeaus

Verslaggever Judith gaat langs bij de oudere Corrie en haar man thuis in Den Haag. Corrie heeft maar liefst vijftig cadeaus ingezameld voor Sintvoorieder1. 'Ik wilde vorig jaar ook al meedoen, maar toen kwam het er niet van', vertelt zij. 'En ik wilde toch heel graag iets doen voor al die kinderen die geen cadeau's hebben.

15:30 - Tussenstand 1795 cadeaus

Dankzij alle leuke lokale acties, zijn er inmiddels 1795 cadeaus ingezameld. Om kwart voor zeven wordt de officiële eindstand van de dag bekend gemaakt.
De tussenstand
De tussenstand © Den Haag FM

15:20 - Gideon van Meijeren van Haagse FVD doneert cadeautjes

Gideon van Meijeren van de Haagse Forum voor Democratie komt cadeautjes brengen in de bibliotheek. 'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat dit een hele mooie actie is. Kinderen mogen nooit slachtoffer worden van de inflatie en het koopkrachtverlies. En ieder kind moet Sinterklaas kunnen vieren met cadeautjes.
Zelf denkt van Meijeren terug aan Sinterklaas als de mooiste tijd van het jaar. 'Ik was vol spanning als Sinterklaas het land in kwam. We mochten dan onze schoen zetten en op Sinterklaasavond kregen we cadeautjes en gedichtjes. Ik wilde als kind altijd heel graag van die domino steentjes, om slierten door de woonkamer te bouwen. En die kreeg ik uiteindelijk van Sinterklaas.'
Van Meijeren heeft twee cadeautjes voor jongens en twee voor meisjes mee. 'Een boor, want over werk met de handen wordt negatief gedacht, terwijl het zo belangrijk is dat we goede vakmannen hebben. Daarnaast heb ik ook een hele mooie lego tractor, want ik vind het goed om kinderen in aanraking te laten komen met onze boeren, die zo belangrijk zijn.' Voor de meisjes is er een prinsessenpoppetje en een leuk knutselpakket.
Marjolein interviewt Gideon van Meijeren
Marjolein interviewt Gideon van Meijeren © Den Haag FM

15:10 - Basisschoolkinderen in Nootdorp zamelen met veel plezier cadeaus in

Dat kinderen ook heel begaan zijn met andere kinderen die geen cadeautje in hun schoen krijgen, is te merken op Basisschool de Waterwilg in Nootdorp.
Daar zamelen ouders, leerlingen en de school samen cadeautjes in voor Sintvoorieder1. Van maandag tot en met woensdag staat de leerlingenraad voor en na schooltijd op het schoolplein om cadeautjes in ontvangst te nemen.
'De kinderen willen allemaal helpen. Daar ben ik heel trots op', vertelt leerkracht Angela Brouwer. Leuke dingen zitten er in elk geval tussen. Zelfs dingen die de kinderen zelf wel in hun schoen zouden willen krijgen. 'Ja, vooral de spelletjes', zegt een van hen.
Kinderen in Nootdorp doneren
Kinderen in Nootdorp doneren © Den Haag FM

14:40 - Mooie verhalen in de bibliotheek

In de bibliotheek is men nog steeds druk bezig met cadeautjes in ontvangst nemen, deze inpakken en mooie pakketjes maken.
'Net was er een mevrouw van negentig jaar, zij kwam chocoladeletters doneren', vertelt een van de inpakdames. 'Ze had voor alle kinderen de L gekocht van Liefde, omdat ze de namen van de kinderen natuurlijk niet weet. Ze zag er niet uit als een dame van negentig. We vroegen aan haar: hoe kan het dat u er zo goed uitziet? En toen zei ze; 'Omdat mijn hele leven bestaat uit liefde.'
Zo komen er veel mooie verhalen voorbij. 'Er was vorig jaar een meneer die elke ochtend koffie kwam drinken in de bibliotheek van zijn AOW'tje. Daar had hij net genoeg voor. En hij doneerde toen op een dag zijn kostbare centjes aan ons.'

14:20 - Ikea Delft zamelt cadeautjes in en doneert voor ieder cadeautje zelf twee!

Ook Ikea Delft doet mee aan de actie van Sintvoorieder1. Tussen 20 en 30 november kunnen mensen een cadeautje doneren in hun winkel.
Je koopt een cadeautje, rekent het af en levert het in bij een inleverpunt achter de kassa. En nog mooier: Ikea vult de donatie aan met 2 identieke cadeautjes. 1+2 dus.
'Het loopt als een trein', vertelt Joland van den Ende van de Ikea. 'Een aantal collega’s waren vorig jaar wezen inpakken in het pakhuis. Zij vonden dat zo leuk en wilde het dit jaar weer doen als teambuilding. Toen dachten we: waarom pakken we het niet groter aan? We hebben hier zoveel mooie spullen om te doneren en kunnen meer kinderen blij maken.'
Normaal doet Ikea niet veel met Sinterklaas. 'Sinterklaas komt niet in Zweden langs en wij hechten veel waarde aan Zweedse tradities. Maar dit is zo'n mooie actie, waar wij toch graag aan mee willen doen', aldus van den Ende.
Actie in Ikea Delft
Actie in Ikea Delft © Den Haag FM

14:10 - Marjolein & Tom

Bob en Menno zijn ervandoor en het stokje is overgenomen door Omroep West-radiopresentator Marjolein Visser en Den Haag FM's Tom Lash van Lunchroom Lash.
Zij houden ons de komende twee uur op de hoogte van alles wat gebeurt in de Bibliotheek.
Sintvoorieder1: 'Het is belangrijk dat alle kinderen Sinterklaas kunnen vieren'
Sintvoorieder1: 'Het is belangrijk dat alle kinderen Sinterklaas kunnen vieren'

13.55 uur - Monique is aan het shoppen

Ook Hart voor Den Haag levert een bijdrage aan de actieweek. Fractievertegenwoordiger Monique Van Stuijvenberg is met pakjesvrouw Judith Tielemans op pad om cadeaus te kopen. 'Het is belangrijk dat alle kindjes Sinterklaas kunnen vieren. We doen als fractie heel graag mee.' Ze gaat voor 1.500 euro cadeaus kopen. Later deze week komen de presentjes naar de bibliotheek aan het Spui.
© Den Haag FM

13.40 uur - 'Jè bent ut voâh mèn'

Bob en Menno maken de lunch nog wat lekkerder met live muziek. De Règâhs stond vanmiddag op het podium en speelden onder meer 'Jè bent ut voâh mèn'.

13.22 uur - Honderden cadeaus erbij

Er zijn het afgelopen uur weer veel cadeaus gedoneerd en geteld. De tussenstand is nu 1.518!
Sintvoorieder1: 'Het is belangrijk dat alle kinderen Sinterklaas kunnen vieren'
Sintvoorieder1: 'Het is belangrijk dat alle kinderen Sinterklaas kunnen vieren'

12.45 uur - Lego van Merel Ek

Politiek verslaggever Merel Ek kwam nog even snel langs om een bijdrage te leveren aan de actieweek: 'Ik heb iets meegenomen wat ik zelf altijd graag wilde hebben: lego.'

12.20 uur - Tussenstand 1.072 cadeaus

Er zijn bolderkarren met veel cadeaus binnengekomen. 'Met onbekende afzender, maar we willen je heel erg bedanken', zegt Bob. Het levert een nieuwe tussenstand op, er zijn nu 1.072 cadeaus binnengekomen in de bibliotheek aan het Spui.
© Den Haag FM

12.00 uur - Bob & Menno

Bob Brinkman slaapt deze week uit tot de lunch en gaat vol goede moed met Menno Tamming aan de slag voor de inzamelactie voor Sintvoorieder1.
Bob en Menno
Bob en Menno © Den Haag FM

11.54 uur - Nog meer boeken

Directeur Henk-Willem Laan van stichting het Gehandicapte Kind draagt graag bij aan onze actieweek omdat het ervoor zorgt dat zo ieder kind het Sinterklaasfeest kan beleven. Hij draagt 100 boeken bij: 'De avonturen van de kleine leeuw. Ik ben anders, net als jij'.
© Den Haag FM

11.46 uur - Hele tas vol cadeaus

'Een hele tas vol', wordt er gedoneerd door Leontine Smith van Smith Communicatie. Ze zet zich graag in voor het goede doel en roept ook andere bedrijven op om een bijdrage te leveren. 'Zo kunnen we ook ons steentje bijdragen.'

11.39 uur - Ome Willem opende officieel de actieweek

Ome Willem, Edwin Rutten, opende vanochtend officieel de actieweek voor Sintvoorieder1. Mediapartner Omroep West maakte er een korte samenvatting van.

11.34 uur - Tussenstand: 752 cadeaus

Uit een nieuwe tussenstand blijkt dat er 752 cadeaus zijn langsgebracht in de bibliotheek aan het Spui. 'Ik weet nog dat de teller op nul stond', grapt Sintvoorieder1-nieuwslezer Celine Huijsmans.
© Den Haag FM

11.16 uur - 50 boeken erbij!

Acteur en schrijver Wouter de Jong kwam langs om 50 boeken te doneren. Ook kwam een mevrouw make-up-sets langsbrengen. 'Voor de wat oudere meiden.'
'Ook de tieners willen we niet vergeten', vult Patrick aan. 'Je kan denken aan een muts of een koptelefoon', aldus Rosalyn.

10.00 uur - Rosalyn en Patrick gaan aan de Haagse bak!

Presentatoren Rosalyn van der Dussen en Patrick van Houten hebben de koffie gezet en gaan verder met de inzamelingsactie voor Sintvoorieder!
© Den Haag FM

9.36 uur - 333 cadeaus binnengekomen in Centrale Bibliotheek

Een update vanuit het telcentrum aan het Spui leert dat de tussenstand inmiddels op 333 cadeaus staat. Dankjewel!

9.25 uur - 'Er staan nog tassen achter'

Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren in Den Haag kwam maandagochtend vroeg langs om een bijdrage te leveren aan de actie voor Sintvoorieder1. En dat deed ze tussen het flyeren door, want komende woensdag zijn er Tweede Kamerverkiezingen. 'De peilingen vind ik zorgwekkend, maar het motiveert om de straat op te gaan.'
'Wij zijn altijd van de boekjes over dieren, elk jaar nemen we veel boeken mee. En duurzame dingen', vertelt ze over een deel van haar bijdrage aan de actieweek. Het boek is niet haar enige bijdrage: 'Er staan nog tassen achter.' Ester Ouwehand komt dinsdag nog langs voor een extra bijdrage van de partij.

8.45 uur - 'Ome Willem' trapt officieel de actieweek af: 'Ieder cadeautje telt'

Samen met Kinderen voor Kinderen was Edwin Rutten te horen in de Sinterklaashit 'Ik ben toch zeker Sinterklaas niet?'. Nu is de in Den Haag wonende Rutten toch een soort van goedheiligman: 'Ik dacht: ik help de Sint even mee en heb een zak cadeautjes meegenomen', zei Rutten bij de officiële opening. 'Ik vind het zó leuk dat jullie dit allemaal doen', sprak hij de vrijwilligers van Sintvoorieder1 toe. 'Ik vind het supermooi.'
Bij Tjeerd en Jorinda gaf 'Ome Willem' het officiële startschot voor onze actieweek. 'We slaan de handen in elkaar, de vuisten in elkaar.' Op de melodie van 'deze vuist op deze vuist' zong Rutten 'Sint voor ieder, ieder een'. 'En op naar 50.000!' Joepie de poepie!

8.26 uur - 'Een prachtig initiatief'

Robbin Stikvoort van stichting Kindindebijstand.nl vindt het 'een prachtig initiatief' om te mogen steunen. 'Elke donatie is welkom.' Stikvoort weet waar de donaties terechtkomen. 'Situaties zijn vaak schrijnend, er gaan kinderen zonder ontbijt naar school.' Het mogen ontvangen van een pakje kan voor hen 'iets magisch' zijn. Hij hoopt deze week zelf honderden cadeaus te kunnen komen langsbrengen. 'We gaan het gewoon doen.'

8.17 uur - Eerste tussenstand: 227 cadeaus

De eerste tussenstand kon even na 8.00 uur bekend gemaakt worden. In een paar uur tijd zijn er al 227 binnengekomen in de Centrale Bibliotheek aan het Spui.
© Jorinda Teeuwen

7.42 uur - Leesboekjes en spellen van het CDA

Hinke de Groot van CDA Den Haag was er vroeg bij met flink wat presentjes: 'We komen elk jaar weer langs. Traditiegewijs met leesboekjes. En ook spelletjes.'

Oproep van de Sint

'Ik probeer zelf zoveel mogelijk cadeaus mee te nemen uit Spanje. Maar ik kan het niet alleen', wist de Sint eerder aan Tjeerd en Jorinda te vertellen. Daarom is zijn oproep: 'Zou u de prachtige stichting Sintvoorieder1 willen helpen?'
Tjeerd trapt Sintvoorieder1 af
Tjeerd trapt Sintvoorieder1 af © Den Haag FM

Programmering

  • 06.00 - 10.00 uur - Tjeerd Spoor en Jorinda Teeuwen
  • 10.00 - 12.00 uur - Rosalyn van der Dussen & Patrick van Houten
  • 12.00 - 14.00 uur - Bob Brinkman en Menno Tamming
  • 14.00 - 16.00 uur - Tom Lash & Marjolein Visser
  • 16.00 - 19.00 uur - Pim Markering & Bas Martinius

1 september - 'Deur weer open voor donaties'

De vrijwilligers van Sintvoorieder1 zijn al langer bezig met het inzamelen van cadeaus, in september was de officiële aftrap van het veertiende seizoen en werd het pakhuis van de stichting weer geopend. 'Het is voor ons een bijzonder moment, de deur staat dan weer open voor donaties', vertelde Esther Blom in Bob Staat Op.

1 december 2022 - Vadercentrum Laak ontvangt cadeaupakketten Sintvoorieder1

Dankzij de actie van vorig jaar konden in Vadercentrum ADAM in Laak 600 kinderen blij gemaakt worden met een presentje. 'Deze actie betekent heel veel voor ons. De bezoekers van ons centrum hebben veel kinderen die dit echt kunnen gebruiken, dus daar ben ik erg dankbaar voor', zei coördinator Bilal Sahin.

18 november 2022 - 'Fantastisch mooi resultaat'

Vorig jaar konden we met jouw hulp een recordaantal van 47.459 cadeaus inzamelen voor Sintvoorieder1. 'Wat een fantastisch mooi resultaat dat we met elkaar behaald hebben', reageerde Esther Blom na afloop.
De cadeaus worden ingezameld via de actie bij Den Haag FM en Radio West in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Van maandag 20 november tot en met vrijdag 24 november kan je van 6.00 uur 's ochtends tot 19.00 uur 's avonds cadeautjes doneren.
De te doneren cadeaus zijn voor kinderen van 0 tot 18 jaar, met een waarde van maximaal 25 euro. De cadeaus moeten nieuw of als nieuw zijn en je hoeft deze niet in te pakken, zodat stichting Sintvoorieder1 hiervan mooie pakketten kan samenstellen. Je vindt hier een checklist voor als je een cadeau wilt doneren. De cadeaus worden door tussenkomst van maatschappelijke partners, zoals de voedselbanken en (crisis-)opvanghuizen, aan kinderen uitgereikt die normaal gesproken geen cadeau op 5 december zouden ontvangen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!