Sintvoorieder1: 'Het is een prachtige actie, maar jammer dat het nodig is'

© Den Haag FM
DEN HAAG - De uitzendingen bij Den Haag FM en Radio West staan vijf dagen lang in het teken van de inzamelactie Sintvoorieder1. Tijdens de actieweek worden cadeaus ingezameld voor kinderen die anders geen cadeau zouden krijgen met Sinterklaas; kinderen die in (verborgen) armoede opgroeien. Volg de tweede actiedag in dit liveblog.

18:55 uur - Eindstand dag twee: 18903!

De tweede actiedag van Sintvoorieder1 is ten einde gekomen en dat betekent natuurlijk ook een nieuwe tussenstand. Op dag twee kwamen er maar liefst 4040 pakketjes binnen in het pakhuis en in de bibliotheek werden 1089 cadeautjes neergelegd door allerlei lieve mensen.
Dat brengt de teller samen op 18903 cadeautjes! 'Ongelofelijk', vindt presentator Pim. 'Het is nog meer dan ik verwacht had. Die 50.000 komt nu toch steeds meer in zicht.'
Van 06:00 tot 19:00 uur is iedereen woensdag weer welkom in de Centrale Bibliotheek in Den Haag om cadeautjes te doneren. En natuurlijk is de hele dag weer live te volgen.
Eindstand dag twee
Eindstand dag twee © Den Haag FM

18:20 uur - ADO Den Haag supporters zamelen samen 511 cadeaus in.

De verschillende supportersverenigingen van ADO hebben de handen ineen geslagen om cadeaus in te zamelen voor Sintvoorieder1. De mannen zijn samen naar de bibliotheek gekomen om de tassen vol cadeaus te overhandigen. 'Beetje karig', grappen Bas en Pim als ze de enorme stapel cadeautjes zien.
'We werken tijdens wedstrijddagen toch al samen', vertelt Arthur. 'En nu konden we buiten het stadion iets leuks voor de kids doen. Dat vonden we hartstikke leuk.' De groep heeft van alles bij zich, maar uiteraard vooral veel groen-gele spullen. 'We hebben T-shirts die we zelf ontworpen hebben met het spandoek, sjaaltjes, wedstrijdshirts, pennen, portemonnees mokken. Als het maar ADO is', grapt een van hen.
Toch zitten er ook nog andere spullen tussen. Speelgoed dat de mannen zelf gekocht hebben, spelletjes en knuffels. 'Hartstikke leuk om hier te mogen zijn', vinden ze.
Ado-supporters komen doneren
Ado-supporters komen doneren © Den Haag FM

18:15 uur - 160 cadeau's van Molukse gemeenschap

Sana Sini en Maluku Den Haag, een groep Haagse Molukse jongeren die zich verenigd hebben en verschillende evenementen organiseren, hebben samen ingezameld.
Verslaggever Judith Tielemans is op bezoek om de cadeautjes in ontvangst te nemen. 'We doen mee met de actie omdat het heel mooi is dat je kinderen zo'n leuke tijd tijdens de feestdagen kan bezorgen', vertelt Lisa. De groep heeft een paar dozen vol cadeautjes opgehaald. 'Volgens mij 160, maar ik weet het niet zeker want ik ben een drop out', grapt een van hen. Hoe ze dit bij elkaar geschraapt hebben? 'Veel ondvragen, zelf in de kasten kijken en natuurlijk met hulp van vrienden en mensen uit de buurt.'
Sana Sini
Sana Sini © Den Haag FM

17:45 uur - Michael Jackson en Barbie

Presentators Bas Martinius en Jessica Mendels blikken terug op hun eigen favoriete speelgoed. 'Vroegah speelde ik het liefst met lego, playmobil of mijn elektrische trein', vertelt Bas. 'Voor mij was het alleen maar barbies', bekent Jessica.
'Ik vind ze nog steeds geweldig. Soms vraagt mijn dochter; 'Kom mam, zullen we modeshow spelen met de barbies. Ik denk dat ik mijn gevoel voor drama van de barbies heb gekregen.'
'En had je dan ook een Ken?', wil Bas weten. 'Ik had een Michael Jackson', vertelt Jessica lachend. 'Dus die fungeerde als mijn mannenpop. Ja, Michael Jackson en Barbie hebben heel wat avonturen beleefd.'
© Den Haag FM

17:00 uur - Glazen vlinders

Haagse kunstenares Batya van Brakel maakt schilderijen en glazen kunstwerken en doneert een bijzonder kunstwerkje aan Sintvoorieder1. Verslaggever Judith Tielemans bezoekt haar in haar studio, waar het vol staat met kunst.
'Ik vind het leuk om mensen hun creativiteit aan te wakkeren. Ik zorg dat mensen uit hun hoofd raken en in hun lijf en gaan schilderen. Ik heb voor Sintvoorieder1 een glazen vlinder gemaakt voor kindjes. Want een vlinder ontpopt zich natuurlijk, net als kinderen.' Een bijzonder cadeau voor de iets oudere kinderen, want het is wel van glas natuurlijk.
Batya en verslaggever Judith
Batya en verslaggever Judith © Den Haag FM

16:40 uur - Lieve donateur spaart hele jaar om cadeautjes te kopen

Madelon en haar moeder komen al voor de tweede keer vandaag in de bieb langs met een tas vol cadeautjes. 'Het zijn er 31 volgens mij', vertelt ze vrolijk. 'En vanochtend ook al 31 cadeautjes dus nu in totaal iets van zestig.' Het hele jaar heeft Madelon gespaard om deze cadeautjes bij elkaar te verzamelen. 'En morgen begin ik weer voor volgend jaar.'
'Heel ontroerend', vinden de inpakkers. 'Dat iemand het hele jaar spaart voor ons.'
Madelon en radiopresentator Pim
Madelon en radiopresentator Pim © Den Haag FM

16:15 uur - Landelijke Partij voor de Dieren doneert boekjes over varkens

Christine Teunissen, die op plaatst drie staat van de landelijke Partij voor de Dieren, komt cadeautjes doneren in de bibliotheek. Ondanks dat het morgen een spannende dag omtrent de verkiezingen en het slotdebat, is ze toch in de bibliotheek om cadeautjes te overhandigen van niemand minder dan partijleider Esther Ouwehand!
Het gaat om kinderboeken over twee varkens die eigenlijk geslacht zouden worden. Mila en Eefje heten de varkens, die ook echt bestaan, waar het uiteindelijk gelukkig beter mee afloopt. Ze wonen tegenwoordig heerlijk op een boerderij, waar Esther Ouwehand het boekje mee heeft genomen.

15:50 uur - Tussenstand: 13774 cadeautjes!

Het is tijd voor de tussenstand van dag twee. Om 14:00 uur stond de teller nog op 10482 cadeautjes, maar in de afgelopen twee uur is er weer volop gedoneerd. Inmiddels staat de teller dankzij alle gulle gevers daarom op maar liefst 13774 cadeautjes.
'Het raakt me', zegt Angela van stichting Sintvoorieder1. 'Dat iedereen weer zo graag wil helpen.' 'We gaan richting de 50.000. We gaan mooi die kant op', aldus radiopresentator Tom Lash. 'Vorig jaar zaten we pas op 6500 rond deze tijd. Maar dat wil nog niks zeggen, dus blijf vooral komen. We zijn er nog niet!'
Tussenstand van dag twee
Tussenstand van dag twee © Den Haag FM

15:20 uur - 11-jarige Isa staat haar cadeautje af

De 11-jarige Isa was op stedentrip met haar oma en mocht aan het einde van een speurtocht een cadeautje uitkiezen. 'Ik vertelde toen aan de mevrouw bij de balie dat ik het cadeautje aan Sintvoorieder1 ging geven. Zij vond dat zo leuk, dat ik er nog meer mocht uitkiezen.' Isa heeft wel zeven cadeautjes bij zich naar de bibliotheek, waaronder een frisbee en Disney buttons.
Isa vind het erg jammer voor de kinderen die geen cadeautjes voor Sinterklaas krijgen. 'Ik vind dat iedereen een fijne Sinterklaas mag vieren.' Zelf weet ze nog niet zo goed wat ze gaat vragen van de sint, maar ze weet wel dat ze het gezellig bij oma gaat vieren.
'Ik heb een hele lieve oma', vertelt ze trots, knikkend naar oma die ook mee is.
Isa (11) komt doneren
Isa (11) komt doneren © Den Haag FM

14:45 uur - 100 boekjes van Panorama Mesdag

Panorama Mesdag doneert 100 kinderboekjes voor kinderen van zes tot elf jaar. Het is het tweede kinderboekje dat het museum heeft uitgebracht. 'Toverstrand, waar het nooit regent.' Want ook bij slecht weer naar het strand in het museum toe kan.
'Ieder kind verdient gewoon die aandacht met Sinterklaas. Ieder kind verdient een cadeautje, iets om naar uit te kijken', aldus directeur Minke Schat. 'En iedere ouder verdient die geruststelling dat ze hun kind iets kunnen geven, ook als de portemonnee het niet toelaat. Ik heb het zelf altijd goed gehad en altijd met veel plezier sinterklaas gevierd'.
Minke Schat komt boekjes doneren
Minke Schat komt boekjes doneren © Den Haag FM

14:20 uur - Twee zeecontainers gedoneerd om nog veel meer cadeautjes op te slaan

Angelique Burgstede die accountmanager is bij CBOX containers, kwam in de bibliotheek vertellen over een wel heel bijzondere donatie. Deze keer geen cadeautjes, maar twee grote zeecontainers van zes meter lang om meer cadeaus in op te slaan.
'Ik heb zelf ook in een moeilijke periode gezeten, waarin ik het niet breed had. Ik ging namelijk scheiden vlak voor de Sinterklaasperiode. Gelukkig had ik heel veel geliefde mensen om me heen die mij hielpen, maar ik kan me wel voorstellen hoe het is als je dat niet hebt', vertelt Angelique. 'Juist daarom vind ik het heel mooi om te helpen.'
De inpakkers zijn heel blij met de twee containers. 'We kwamen erachter dat het pakhuis te klein is voor de periode die er nu aankomt dus we zijn hier heel blij mee!'
Sintvoorieder1: 'Het is een prachtige actie, maar jammer dat het nodig is'
Sintvoorieder1: 'Het is een prachtige actie, maar jammer dat het nodig is'

13.55 uur - Ruim 10.000 cadeautjes!

Wauw, wat mooi: dankzij jouw hulp zijn er ruim 10.000 cadeaus binnengebracht in de bibliotheek aan het Spui.
© Den Haag FM

13.15 uur - Polonaise in de bibliotheek

Bob en Menno zorgen voor een goede sfeer in de bibliotheek aan het Spui. Marco de Hollander zorgde ervoor dat er een polonaise werd ingezet in de bieb.
© Den Haag FM
Later vandaag komt ook Rutger van Barneveld nog optreden!

12.20 uur - Knuffels!

Adri kwam de studio in de bibliotheek binnenlopen met knuffels voor op de cadeaustapel. Anita van Sintvoorieder1 weet dat er wat flink wat knuffels zijn gebracht: 'Pallets vol!'

11.57 uur - Tussenstand(je): 9.684

Er zijn ruim 500 cadeaus erbij gekomen in de bibliotheek, dat levert een nieuwe tussenstand op van 9.684 cadeaus!
© Den Haag FM

11.48 uur - Inpakpapier en pakjes voor jongens

Mocht je nog van plan zijn om langs te komen: er is nog vraag naar presentjes voor jongens en Sintvoorieder1 kan inpakpapier goed gebruiken! Het is trouwens niet de bedoeling dat je cadeau al ingepakt naar de bibliotheek komt, voor het sorteren is het makkelijker als de donatie niet verpakt is.

11.18 uur - 'Ze kunnen hier echt van alles doen straks'

Pakjesman Erik Kooyman is op Scheveningen om bij Joeri een aantal cadeaus op te halen, Legoland draagt toegangskaarten bij aan onze actie voor Sintvoorieder1. 'Als er iets bij ons past, dan is het wel deze actie die ervoor zorgt dat zoveel mogelijk kinderen kunnen spelen. Ze kunnen hier echt van alles doen straks.'

10.25 uur - Sint rijdt met tram door de stad

HTM laat morgen een speciale tram rijden. Sinterklaas bestuurt de tram en in ruil voor een pakje mag je woensdag meerijden. De route ziet er als volgt uit:
 • 12.05 Halte 1: Grote Kerk
 • 12.30 Halte 2: Tramhalte Station Mariahoeve (richting: Leidschendam)
 • 12.40 Halte 3 Bruijnings Ingenhoeslaan (richting: Den Haag Centraal)
 • 13.05 Halte 4 Kurhaus (richting: Scheveningen Noord)
 • 13.30 Halte 5 Willem de Zwijgerlaan (richting: Hollands Spoor)
 • 13.45 Halte 6 Nunspeetlaan (richting: Leyenburg)
 • 13.50 Halte 7 Leyenburg (richting Leidschendam Noord)

10.20 uur - 'Als we iets leuks zien, dan nemen we het mee'

Tom en Christine doen ieder jaar mee aan de actie. 'We beginnen in het nieuwe jaar al: als we iets leuks zien, dan nemen we het mee'. Ze kwamen de bibliotheek binnen met 65 cadeaus. 'Ook de Stolwijkse winkels hebben gedoneerd.'
© Den Haag FM

9.56 uur - Tussenstand: 9.032 cadeaus

Applaus: mede dankzij jouw hulp staan er 9.032 cadeaus op de teller!

9.50 uur - Kar vol cadeaus uit de binnenstad

Angelique Werner en Daphne Wray van Binnenstad Den Haag Marketing wilden 'zeker voor het goede doel' even langskomen en een bijdrage te doen aan Sintvoorieder1. Samen met de winkeliers in de binnenstad konden ze een kar vol cadeaus meenemen. 'Ik ben het allerbeste geslaagd bij Lush. Dat is vooral voor de tieners leuk.'
© Den Haag FM

9.45 uur - SP zorgt voor 113 cadeaus

'Triest dat het nodig is, maar zolang het nodig is is het goed dat het er is', vindt SP-er Lesley Arp. De lokale politicus nam, samen met collega Janet Ramesar, een stokpaard, hoepels en scheetkussens mee. Namens de SP zijn er 113 cadeaus gedoneerd.
© Den Haag FM

9.25 uur - 'Er zijn in Den Haag heel veel kinderen die in armoede leveren'

Judith Klokkenburg van ChristenUnie/SGP in de Haagse gemeenteraad en Pieter Grinwis van de ChristenUnie brachten tussen het flyeren voor de Tweede Kamerverkiezingen ook een bezoek aan de studio. 'We gaan de straat op en de huizen langs. We proberen een steentje bij te dragen aan de verkiezingen. Het is wel jammer dat het koud en regenachtig is. ik roep wel eens: kunnen we de verkiezingen niet in de zomer doen?', zegt Judith.
'Er zijn in Den Haag heel veel kinderen die in armoede leveren', weet Judith te vertellen. Ze vindt het mooi dat een actie als deze in Den Haag wordt georganiseerd. Samen met haar voorganger zorgde ze dat er weer duplo en Playmobil aan de cadeaustapel toegevoegd mag worden. 'Sintvoorieder1 is een prachtige actie, maar jammer dat het nodig is', besluit Pieter.
© Chris Westerduin

9.15 uur - 'Ik ben er trots op dat we deze actie in Den Haag hebben'

Ook de dag voor de Tweede Kamerverkiezingen maken politici tijd om een bijdrage te leveren aan onze actie. Mariëlle Paul, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, schoof vroeg aan om cadeaus langs te brengen. 'Ik wil dat elk kind het best uit zichzelf kan halen. Dat betekent goed onderwijs, maar ook dat je je geen zorgen hoeft te maken over the basics.' Mede daarom zorgt ze voor ontbijt op school, zodat kinderen niet zonder voeding aan de slag hoeven te gaan. 'Goed onderwijs zorgt voor de basis. Ik ben blij dat ik daar een bijdrage aan mag leveren.'
Karen Lampe van Sintvoorieder1 vindt het heel bijzonder dat het kabinet een bijdrage levert aan de actie. 'U ziet veel van de problematiek. Ik hoop dat u kunt helpen om onze actie nog groter te maken.' 'Ik ben er trots op dat we deze actie in Den Haag hebben', vult Ingrid Michon van de VVD aan.
© Chris Westerduin

8.48 uur - 'Je kan niet jong genoeg beginnen'

Rudy Bennett van The Motions heeft nog altijd plezier in het maken van muziek en hij gunt ook anderen een stukje geluk, daarom bracht hij cadeaus mee naar de uitzending van Tjeerd en Jorinda. In zijn tas zitten instrumenten en puzzels voor de kinderen. 'Je kan niet jong genoeg beginnen met het maken van muziek.'

8.37 uur - Nieuwe tussenstand

De bergen cadeaus die vanochtend binnen zijn gekomen zijn inmiddels geteld en daarmee komt de tussenstand nu uit op 8.836 cadeaus!

8.24 uur - Gesigneerd shirt ADO

De ADO Vrouwen Nikki IJzerman en Lysanne van der Wal kwamen langs om een gesigneerd shirt van het team te doneren. 'Het belangrijkste is dat er een kind blij is met het cadeau.'
Ook een trouwe luisteraar van de ochtendshow West Wordt Wakker kwam een tas vol pakjes brengen. 'Het zijn de knuffels van mijn kinderen. Nooit gebruikt. Er zat er nog een ingepakt!'
© Chris Westerduin

8.14 uur - De brandweer in actie

Brandweer Haaglanden deed al vroeg een bijdrage aan de tweede actiedag. 'Ieder kind verdient een cadeau van de Sint', zegt Esther Lieben. Ze zegt dagelijks te zien dat er veel armoede in de stad is. 'We komen dat echt tegen, en dat gaat ons echt aan het hart.'
Samen met haar collega's zijn er 'heel veel cadeaus ingezameld': dinosaurussen, een knutselset voor wenskaarten, een puzzel van de brandweer en meer! 'Het zijn vijf zakken vol', telde Jorinda. 'En er komt nog veel meer', vult Esther aan.
© Chris Westerduin

07.30 uur - Pakjesmannen mochten de pakjes halen!

Tijdens deze actieweek kan je ook een pakjesman vragen om de cadeaus bij jou op te komen halen, een afspraak maak je via sint@omroepwest.nl
Gisteren was het een drukke dag voor onze pakjesmannen: ze mochten honderden cadeaus halen. Die zijn nu binnen én geteld. De nieuwe tussenstand komt daarom uit op 8.529 presentjes!
© Den Haag FM

20 nov - 'Mooi op weg naar die 50.000.'

Dankzij de gulle donaties van allerlei lokale instanties en omroepen, maar natuurlijk ook alle (anonieme) weldoeners die naar de bibliotheek kwamen, is het aantal gedoneerde cadeaus gestegen tot 7.828. Angela Brouwer van stichting Sintvoorieder1 is er blij mee. 'Mooi op weg naar die 50.000.'

Programmering

 • 06.00 - 10.00 uur - Tjeerd Spoor & Jorinda Teeuwen
 • 10.00 - 12.00 uur - Rosalyn van der Dussen & Patrick van Houten
 • 12.00 - 14.00 uur - Bob Brinkman & Menno Tamming
 • 14.00 - 16.00 uur - Tom Lash & Marjolein Visser
 • 16.00 - 19.00 uur - Pim Markering & Bas Martinius
© Chris Westerduin
De cadeaus worden ingezameld via de actie bij Den Haag FM en Radio West in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Van maandag 20 november tot en met vrijdag 24 november kan je van 6.00 uur 's ochtends tot 19.00 uur 's avonds cadeautjes doneren.
De te doneren cadeaus zijn voor kinderen van 0 tot 18 jaar, met een waarde van maximaal 25 euro. De cadeaus moeten nieuw of als nieuw zijn en je hoeft deze niet in te pakken, zodat stichting Sintvoorieder1 hiervan mooie pakketten kan samenstellen. Je vindt hier een checklist voor als je een cadeau wilt doneren. De cadeaus worden door tussenkomst van maatschappelijke partners, zoals de voedselbanken en (crisis-)opvanghuizen, aan kinderen uitgereikt die normaal gesproken geen cadeau op 5 december zouden ontvangen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!